Hétvége

2014.10.26. 09:55

Staféta Kovács Zsuval

HOGYAN készülnek a bábok egy-egy előadásra? – kérdezte Kajzinger Ildikó Kovács Zsu bábművésztől.

Simon Erzsébet

– MINDENEKELŐTT meg kell álmodni egy előadást, egy témát, ahogy más színházakban. Van rendezőnk, dramaturgunk, jelmez- és díszlettervezőnk, és bábtervezőnk is. A legismertebb bábtechnika a kesztyűsbáb, de van még wayang, bunraku, marionett, maszkos játék, óriásbábok. Megálmodunk egy előadást, aztán kiválasztjuk, melyik bábtechnika a megfelelő a történethez. Dolgozunk textillel, bőrrel, fával, fémmel, üveggel, kasírozunk, fúrunk, faragunk. Az egyik legfontosabb szempont az esztétika mellett a báb mechanikája, hogy jól mozgatható legyen. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház egy triptichonnal is rendelkezik a repertoárjában. Egy moralitással és karácsonyi játékkal és egy passióval, melyek kifejezetten felnőtteknek készültek.

FALUSI Anikótól, a NyME zenei tanszékének docensétől, a WS Színház korrepetitorától kérdezem: Hogyan egészíti ki egymást a zenetanári és a korrepetitori munka?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!