Hétvége

2016.07.02. 05:52

Staféta Mandácskó Eszterrel

Szabolcs István Gergely kérdezte Mandácskó Esztertől: mit lehet tenni a határon túl élő magyarokért?

Peltzer Géza

- BÁRMILYEN külhoni tömbben, szórványban vagy diaszpórában élő magyar közösség formálása, segítése „külsősként" bonyolult feladat. A célcsoport nyitottsága, befogadókészsége nélkül esélytelen a misszió. A „külsős" egyén akkor a leghasznosabb, ha ő a csoportot és annak profilját képes fejleszteni. A két fél egymásra támaszkodva tud igazán előre haladni. Együttműködésük kulcsa a türelem, a nyitottság, a bizalom, valamint nem utolsó sorban a kedvesség, a szeretet.

E CÉLOKHOZ, ELVEKHEZ tartottam magam a külhoni, Vukovár város és környékén élő magyar közösségek között töltött kiküldetésem alatt. Felejthetetlen, örömteli élményekkel, baráti kapcsolatokkal gazdagabban térhettem haza. Kiküldetésemre csodálatos, izgalmas és életpályámat meghatározó utazásként tekintek. A csoportok igazi tagjává váltam, megszerettek és befogadtak. Munkám során programszervezéssel, a magyar nyelv, néptánc, ének oktatásával foglalkoztam, valamint részt vettem hétköznapokban is.

PÁLHEGYINÉ PILINSZKY ZSUZSANNA óvónőtől kérdezem: miért fontos óvodás korban elkezdeni a KRESZ oktatását?

A staféta következő vendége:

Pálhegyiné Pilinszky Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!