Hétvége

2016.04.23. 10:16

Staféta Pálfi Andrással

Pálfi Andrást arról kérdeztük, miért rendeznek egy kávézóban kulturális eseményeket.

Peltzer Géza

- A KLASSZIKUS kávéházi hangulat megteremtése, visszahozatala volt a célunk, amikor megnyitottuk kávéházunkat. Már az első, Törökországban nyílt kávéházak is hamar a társasági és kulturális élet kis központjai lettek. A vendégek a kávézás mellett eszmét cserélni, játszani, felolvasást hallgatni mentek a kávéházakba. Később pedig egy-egy ikonikus kávéház irodalmi, szobrász, filmes vagy festészeti alkotóközösségek találkozóhelye lett. Azt hiszem a Pilvax, Centrál vagy éppen a New York kávéházak nevei sokak előtt ismertek. De ne feledkezzünk meg a zenéről sem! A 19. században a kávéházak egy részében minden nap, de legalább hetente egyszer volt zene. Külön műfajt jelentett a „mindentudó" kávéházi zongorista: sok fiatal tehetség kezdte így a pályafutását.

UGYANAKKOR az idők során a kávéházak és a kávé az irodalom és a képzőművészet több ágára is hatással voltak. A régi hagyományokat szerettük volna modern környezetben, megújulva, korunkhoz igazítva továbbvinni.

Pintér Róbertet, az ISIS Big Band Egyesület elnökét kérdezem: mivel magyarázza, hogy a múlt század 20-as 30-as évei után újra divat a swing zene?

A staféta következő vendége:

Pintér Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!