Hétvége

2014.12.06. 09:16

Staféta Spiegler Tiborral

Szombathely - Miért fontos Szombathelynek a Savaria Hotel - kérdezte Nagy Éva, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója Spiegler Tibor helytörténésztől.

Bajdó Bettina

- A Savaria Szálló Szombathely emblematikus épülete. Nem mindig örvendett közszeretetnek, hiszen a sugárút továbbépítésének lehetőségét elvette a városépítők elől. Azt is nehezen fogadták el a polgárok, hogy a tervezett színház helyét foglalta el. A mai nemzedék készen kapta ezt az állapotot és elfogadta, hogy a szálloda ott áll és a város egyik jellegzetes épületévé vált, társasági központ lett. Én mindig szorongva, meghatódottan léptem be az étterembe, ahol a csillárok fénye megsokszorozódott az oszlopok tükreiben, pincérek elegáns hada sürgölődött és szólt a finom, kellemes szalonzene. Igazi polgári hangulat uralkodott. Én ezért szerettem a Savaria Szállót. A helyiek is ezért kedvelték a szállót és ugyanezért facsarodik el a szívük, ha poros, megvakult ablakait nézve mesélik unokáiknak, hogy volt egyszer egy híres szálloda, egy muzsika, egy tánc...

Bajzik Zsoltot kérdezném: ki volt az első bozsoki európai?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!