Hétvége

2016.06.25. 07:25

Staféta Szabolcs István Gergellyel

Domján Tímea ezt kérdezte Szabó István Gergelytől, az egyik kalandpark sportanimátorától: hogyan került Moszkva után a Gyöngyösfaluba?

Peltzer Géza

- Szombathelyi gyerek vagyok, itt nőttem fel, jelenleg is itt élek - de az egyetemen orosz nyelvet és irodalmat tanultam, szakdolgozatomban Csehov hőseinek elképzelt világát és a valóságot ütköztettem, így fél évet töltöttem Moszkvában, újabb fél évet pedig Szentpéterváron. Most mégis újra itthon vagyok, egy kalandparkban dolgozom, kiszolgálom a vendégeket és karbantartom a kötélpályát.

Kecsegtető volt számomra az irodalomtudományi pálya, a nemzetköziség is, de Szentpéterváron több dologra is rájöttem. A legfontosabb az, hogy kisvárosi gyerek vagyok, és Vas megyében vagyok a leginkább otthon, egy idegen országban mindenki potenciális barát. Viszont az én barátaim itthon vannak. Moszkvában és Péterváron új helyeket ismerhettem meg, de itt tudom, mekkora történeteket rejt maga alatt egy bank üvegpadlója, és egy kapualj mögött még sejtem a régi játszóteret.

Mandácskó Esztert, a Petőfi Program Vukovárban tevékenykedő ösztöndíjasát kérdezem, mit lehet tenni egy határon túli magyar közösségért külsősként?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!