Hétvége

2015.07.25. 10:53

Staféta Szárnyas Ildikóval

Szakmájától látszólag távol eső tevékenységeket is űz Szárnyas Ildikó: a fogtechnikus ötvösséggel, kerékpárépítéssel, asztalossággal foglalkozik, Masszi Ferenc festőművész kérdezte, hogyan férnek meg ezek egymással?

Bakos Ágnes

Szárnyas Ildikó fogtechnikus válaszol:

Mindig is elbűvölt a manuális tevékenységek szépsége.

Nyughatatlan gyerekként a kerékpározás volt az a mozgásforma ami maradéktalanul lekötötte felesleges energiáimat és ha útközben becsúszott egy defekt csak magamra számíthattam. Mivel állandóan fúrtam faragtam nem okozott különösebb gondot a bicikliszerelés sem. Az ötvös szakma állt legközelebb hozzám a pályaválasztásnál, végül mégis fogtechnikus lettem. Az ékszerkészítés mint hobbi továbbra is nagyon érdekelt és autodidakta módon tanultam annak technikáit.

 

Később szembesültem azzal hogy a két szakma sok hasonlóságot mutat.

A mai napig sokat kísérletezek az anyagok megmunkálásával, amellyel a tárgyaim olyan formát öltenek, amelyek csak a két szakma összemosásával lehetséges.

Ezután csapott csak meg a faforgács illata.

Egy faesztergával kezdődött ami újabb érdekes területnek ígérkezett. A formatervezés iránti szenvedély és a három szakterületen szerzett tudás és tapasztalat segített, hogy a kerékpárépítést, az ékszerkészítést és a faművességet egy térbe sűrítsem.

Fontosnak tartom az életben, hogy az ember megtalálja a saját hangját és letérjen a megszokott ösvényekről.

Kutató, útkereső alkatnak tartom magam, ezért ilyen sokrétűek az általam végzett tevékenységek is. Nincs jobb érzés számomra annál, mint amikor örül valaki az elkészült ékszer láttán.

Kneffel Dóra munkavédelmi szakmérnök, jógaoktatót kérdezem: Milyen hatással van a jógafilozófiában szerzett tudása az élet egyéb területein?

 

A staféta következő vendége:

Kneffel Dóra jógaoktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!