Hétvége

2017.03.31. 14:55

Az érzelmi nevelés fontosságát hangsúlyozza a szombathelyi pedagógiai rendezvény

Április második hétvégéjén rendezik meg a ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban a Találkozás/ok című összművészeti rendezvényt, amely az érzelmi nevelés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kovács Ágnes

A háromnapos rendezvény célja, hogy a művészetek tanítását ésszerűen tudják beilleszteni a tananyagba, hiszen bizonyítható, hogy a zene, a képzőművészet és a tánc fejleszti a tanulók személyiségét. Papp Tibor, az intézmény igazgatója elmondta, ez azért is fontos, mert a Bolyai alapvetően tehetséggondozó gimnázium, éppen ezért helyez hangsúlyt arra, hogy ne szakbarbár módon, sokkal inkább a modern pedagógia eszközeivel teremtse meg az egyensúlyt a közismereti tárgyak és a művészeti ismeretek között.

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium minden évben tehetségnapot tart Fotó: Czika László

A rendezvényre meghívták az országban működő gyakorló iskolákat, hiszen ezek az intézmények - ahogy az igazgató fogalmaz - a pedagogikum zászlóvivői. Az előadók Debrecenből, Szegedről, Pécsről, és az ELTE gyakorló iskoláiból érkeznek és természetesen lesznek helyi előadók is.

A szakmai fórumra a magyarországi és a határon túli Bolyai nevét viselő gimnáziumok képviseletét is meghívták, ők Marosvásárhelyről, Zentáról és a kárpátaljai Aknaszlatinából jönnek. Az iskolák között élő kapcsolat van, segítik, támogatják egymást.

Papp Tibor, az intézmény igazgatója Fotó: Czika László

Papp Tibor kiemelte, manapság sokat beszélnek a tanulók túlterheltségéről, ezért is fontos, hogy a szakemberek a szakmai oktatás mellett olyan módszereket találjanak, amelyekkel ébren tudják tartani a gyerekek érdeklődését. A szakember a kíváncsiság fenntartásában látja a megoldást, és ez a felgyorsult világ nem kis kihívás elé állítja a tanárokat.

A szombathelyi gimnázium a vidéki középiskolák között az előkelő kilencedik helyen áll. Kérdésünkre, változott-e bármiben az intézmény szemlélete azóta, hogy idén év elejétől az ELTE gyakorló iskolája lett, az igazgató úgy fogalmazott, eddig is alapos szakmai munkát végeztek és ezután is így lesz, hiszen az ELTE-hez tartozni valódi presztízs, kihívás, megtiszteltetés.

A konferencia témája a művészeti nevelés, a gyakorló iskolák tanárainak részvételével Fotó: Czika László

Április 6-án, pénteken, délután három órakor lesz a hivatalos megnyitó a Bartók Teremben, azt követően négy órakor Vekerdy Tamás pszichológust hallgathatják meg az érdeklődők, a rendezvény kiállítással folytatódik, és a hétvégén számos szakmai előadás szól majd a személyiség fejlesztéséről, a művészetek fontosságáról, a korszerű pedagógiai módszerekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!