Hétvége

2017.01.27. 16:05

Üdülőtelep szellemi munkások számára

A csodálatos zsennyei kastély három jelentős família több évszázados nyomait őrzi a 22 holdas őspark közepén.

Feiszt György

„DupLICaVIt CrVCeM" Alexius de Bezeréd". A zsennyei kastély homlokzatán olvasható „Bezerédj Elek megkettőzte a keresztet" értelmű kronogram 1867-es évszáma az épület mai kettős kereszt alaprajzú átalakításának idejét adja meg. „Szinnye" falut, amelyet III. Béla király a templomosoknak adományozott, több kutató tévesen a Vas megyei Zsennyével azonosította. Innen eredt a legenda, hogy a Sorok patak rábai torkolatának közelében álló zsennyei kastély alapjait a Szentföldön alapított lovagrend tagjai rakták le. A 22 holdas őspark közepén álló rezidenciát a Sennyei, Bezerédj és a Békássy család tagjai több évszázad során alakították. Itt 1893-ban Békássy Ferenc, a famíliák talán leghíresebb tagja, Bezerédj Elek unokája, Békássy István vasvármegyei főispán fia, a Cambridge-i King's College növendéke volt.

Télen-nyáron gyönyörű a zsennyei kastély. Fotó: Szendi Péter

Tagja lett a Cambridge-i Egyetem legkiválóbb diákjait tömörítő, zártkörű irodalmi klubnak, az Apostolok Társaságának, ahol olyan - később híressé vált - gondolkodókkal került baráti kapcsolatba, mint Russell, Wittgenstein filozófusok, Virginia és Leonard Woolf, a korszak angol irodalmának kiemelkedő alakjai, vagy John Maynard Keynes Nobel-díjas közgazdász. Békássy életének tragikus fordulatát az I. világháború hozta. Hazatérve huszár önkéntesként került a galíciai frontra, és 1915-ben ott halt hősi halált. A tehetséges költőt Babits Mihály a Nyugat folyóiratban megjelent nekrológjában ezekkel a szavakkal méltatta: „ő volt aki a nyugat kultúráját hozta, vásárfiának, az ősi kúriába, és verseiben sajátságosan találkozott Shelley és Keats Arannyal és Vörösmartyval". A zsennyei kastélyt édesanyja, Bezerédj Emma már 1919-ben „üdülő-pihenőtelepnek" ajánlotta fel „szellemi munkások számára", de Zsennyei Művésztelepként csak az 1950-es évektől lett a művészet, a festők, írók ihletadó hajléka, amelynek parkjában Békássy Ferenc emlékét míves mementó őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!