Hétvége

2014.11.14. 17:30

Újjászületett templomok - A dozmati templom egy római kori villára épült

A barokk időket idézi a dozmati Szent György-templom gazdag főoltára, a két mellékoltár és a szószék, akárcsak a Dorffmaister-kép. Dr. Perger Gyula plébános kalauzolt körbe bennünket a frissen renovált templomban.

Simon Erzsébet

Szerényen húzódik meg a dombok között a kis vasi falu, amely méltán lehet büszke a jelentős külső és belső felújításon átesett templomára. Az Isten házát az évszázadok során háborúk, tűzvészek pusztították, nyomot hagyott rajta az idő vasfoga, ám Dozmat népe folyvást újjáépítette. Legutóbb dr. Perger Gyula irányításával. A frissen elkészült, kívül-belül megújult templomban a plébános kalauzolt bennünket.

- Nagy szükség volt a Szent György-templom renoválására, hiszen az épületen belül 1936 óta nem történt felújítás. Ez a környék egyik legszebb temploma; bár az utóbbi évtizedekben méltatlanul elfelejtették, most ismét a régi pompájában várja a hívőket - mutat körbe Gyula atya.

A dozmati templom madártávlatból. A régészeti kutatások nyomán tény, hogy egy római kori villára épült

A rekonstrukciót megelőzően régészek is dolgoztak a templomban és annak környékén meséli a plébános. A kutatásnak köszönhetően most már tényként fogadható el a korábbi feltételezés, miszerint a dozmati templom egy római kori villára épült. Erre utal a templom fekvése, amely kissé eltér a kelet-nyugati iránytól, és a rómaiak villáinak kedvelt tájolását követi. A templom 1690-ben leégett, 1707-ben barokk stílusban átépítették, ez jellemzi ma is. A templom déli oldala nem kapott új színes vakolatot, itt a restaurálás nyomán láthatóak a középkori falmaradványok. Jobbára töredékek, de például jól kivehető a keresztre feszített Krisztus. A középkori falszakaszon végzett szükséges javítások minden egyes munkafázisát a Kulturális és Örökségvédelmi Hatóság engedélyezte. Gyula atya ennek kapcsán két nevet említ: Hajdú Istvánét és dr. Zágorhidi Czigány Balázsét, a kölcsönös együttműködés szép példájának jegyében.

dr. Perger Gyula plébános a templom barokk főoltáránál

Ahogy haladunk körbe, a torony és a templomhajó nyugati fala által keretezett részen figurális kőfaragványon akad meg a szemünk: a feje letörve, az alak imára kulcsolt kezű angyalt sejtet. A templom belső bejáratának középkori kapurészlete is gyönyörű: emlékeztet a jáki templom stíluselemeire. Belül pedig teljesen más látvány tárul a szemünk elé, mint néhány hónapja.

- A belső felújítás során a restaurátorok helyrehozták a templom Steffek Albin-freskóit, új tölgyfapadok készültek, kicseréltettük a padlóburkolatot, modernizáltuk az elektromos rendszert, és biztonsági riasztóberendezéssel is elláttuk az épületet az esetleges betörések megelőzésére - sorolja dr. Perger Gyula. A Szépművészeti Múzeumból visszakerültek már a templom oltárai, szobrai. Ezeknél is teljes restaurálást végeztek, mert 1936-ban egységesítő szándékkal lefestettek zöld-fehér festékkel minden berendezési tárgyat. Most az eredeti barokk és klasszicista stílust hozták vissza azok a művészek, akik a tihanyi és a zirci apátsági templom fa berendezési tárgyait is restaurálták. Megújult a templomban található Dorffmaister-kép, amely Szent György megdicsőülését ábrázolja. A templom legértékesebb, ritkaságszámba menő darabja a XIV. századból származó gótikus Madonna szobor is megszépült.

Dorffmaister-festmény, amely Szent György megdicsőülését ábrázolja

A külső felújítás során megtörtént a tetőzet lécgerendáinak, léceinek és a cserepeknek a cseréje is. Az igényességre törekedve a külső vakolatot tégláig leverték, így teljesen új köntöst kapott a templom, továbbá értékes mészkőlábazatra cserélték a korábbi vakolt lábazatot.

Dr. Perger Gyula, amióta 2011-ben megkapta a toronyi plébániát és a hozzá tartozó községeket Bucsut, Dozmatot és Sét , a hívek támogatását élvezve látott neki a templomok renoválásának. A munkáját kilenc sikeres pályázat segítette. A toronyi plébániaház és a templom kívül-belül megújult, a plébánia előtt új kerítés épült. Sében a templombelsőt rekonstruálták, a környékét parkosították. Bucsuban az egykori plébániaépületet és a templomtetőt renoválták, egyúttal megújult a templom két barokk oltára, valamint a barokk szószék is. Három év alatt mind a négy templom újjászületett.

A mintegy 70 millió forintból megújult dozmati templomot november 30-án áldja meg dr. Veres András megyés püspök. Előtte nap, szombaton a táplánszentkereszti fúvósok adnak ünnepi műsort.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!