Hétvége

2016.04.29. 18:40

Veszélyesek a velemi utak

Már készülődnek a gesztenyeünnepre, és az azt megelőző gesztenyevirágzási piknikre a velemiek. A faluban egy pályázatnak köszönhetően végre rendbe tehetik a természetes vízfolyásokat – most már a patakmedrek állapota veszélyezteti az utak burkolatát is.

Simán Klára

Úgy tűnik, végre sikerül helyrehozni a 2009-es árvíz által okozott károkat: a falu most a vízfolyások medrének rendbehozását tekinti elsődleges célnak. Az iránt is sokan érdeklődnek már, hogy mikor lesz idén a gesztenyeünnep.

- Ha minden a tervek szerint alakul, a vízfolyásokat végre rendbe tudjuk tenni; számos patakmeder ugyanis, amely a Kőszegi-hegyről lezúduló esővizet elvezeti, helyenként igencsak rossz állapotban van - jellemezte helyzetüket Szél Józsefné polgármester, aki kérdésünkre azt is elmondta, hogy akkor keletkeztek a károk, amikor egy hatalmas esőzés miatt 2009-ben elmosta a falut a víz.

Szél Józsefné polgármester a beszakadt, és a közlekedést is veszélyeztető patakmedret mutatja: alámosta az útburkolatot a víz Fotó: Bögöti Márta

A hidakat ugyan helyreállították, ám a vízfolyások (köztük a legmeghatározóbb, a Szerdahelyi-patak) medrének oldalát azóta sem. Pedig azt is el- és alámosta sok helyen a lezúduló víz. Korábban terméskő burkolat védte ezeket. Most - mivel hiányzik ez a támasz - veszélyeztetik a mellettük lévő utak állapotát. A nehézgépjárművek alatt lassacskán akár be is szakadhat az út, annyira tönkretett egy-két szakaszt a víz. A polgármester hangsúlyozta, hogy ez a probléma ugyan nem életveszélyes, de sürgős megoldásra szorul.

Kiderült, hogy a Területi Operatív Programból számítanak jelentős mennyiségű támogatásra - a pályázatot már be is nyújtották, méghozzá konzorciumként. Hat falu fogott össze: Cák, Bozsok, Kőszegszerdahely, Kőszegdoroszló és Velem; illetve csatlakozott még hozzájuk Perenye is. Velem polgármestere szerint szinte biztos, hogy megkapják a kivitelezéshez szükséges mintegy 35 millió forintot.

Arra a kérdésünkre, hogy most hogy áll az ügy, Szél Józsefné elmondta, hogy a részletes tervek még hátravannak, de a projektet előkészítő tanulmányban megjelölték a legkritikusabb szakaszokat.

- Ha nyerünk, jövő nyáron elkezdődnek a munkálatok, és legjobb esetben fél év alatt elkészülhet a vízfolyások biztonságos, felújított medre - közölte a falu első embere.

A település másik fontos projektjét lakossági adományokból tervezték megvalósítani: két kis területet vásárolt meg az önkormányzat ott, ahol a történelmi adatok szerint a második világháború végén három hónapig őrizték a Szent Koronát. Itt szeretnének méltó emlékhelyet létrehozni ennek az eseménynek, amely látogatható is lenne - ezzel fejlődhetne a turizmus a térségben. A beruházás több millió forintba kerül majd, de az előrejelzések szerint számíthatnak a civil szervezetek, valamint az állam támogatására is. Kisebb, de szintén az egész falut érintő beruházás a könyvtár felújítása: belülről szépül meg a terem, alig 1 millió forintból. (Ezt az összeget abból az évente kapott állami támogatásból fedezik, amelyet kifejezetten a könyvtárra adnak.)

- Már most is sokan érdeklődnek, hogy idén mikorra tervezzük a gesztenyeünnepet, nekik üzenem, hogy október 8-9-én várjuk a vendégeket az év legnagyobb velemi rendezvényére - közölte a polgármester.

Szél Józsefné azonban hozzátette, hogy ezt megelőzi még egy szép program, a Gesztenyevirágzás hete. Utóbbit harmadik alkalommal szervezik meg, és a búcsújuk idején rendezik a színes prog-ramokkal, kukucskáló dél-utánokkal , fotókiállítással hívogató napokat. Június 19-én délután egy nagy gesztenyefánál lesz a várva várt piknik - a polgármester mosolyogva mondta, imádkoznak addig is, hogy jó idő legyen ezeken a szabadtéri rendezvényeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!