Hírek

2015.03.19. 18:57

100 éves a szombathelyi repülőtér

Szombathely - A két világháború között fontos katonai kiképzőbázisként üzemelt, ma már a sportrepülés egyik központja a régióban. A kerek jubileumot programsorozattal ünnepli a Szombathelyi Repülőklub, erről tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Szombathelyi Médiaközpont

1915-ben Olaszország váratlan hadba lépése miatt Szombathelyre helyezték a 4. repülő pótszázadot. Ekkor alapították meg a repteret, felépültek a betonhangárok, raktárak és szerelőműhelyek. Trianon után egy időre megszűnt a bázis, 1924-ben újra megnyitották, létrejött a pilótaiskola. A 30-as években már vadász- és bombázó pilótákat is oktattak, Horthy Miklós fia, István is itt kapott kiképzést. Akkoriban a szombathelyi volt az ország legjelentősebb kiképző központja.

Erdős Zoltán titkár beszélt a jubileumi programokról
Fotó: Timár Gergely

A második világháborúban az angolszász légierő célpontjává vált reptér több bombatalálatot is kapott. A vitorlázógépeket a csákánydoroszlói Batthyány-majorban és a nárai plébánia pajtájában rejtették el, így vészelték át a háborút. 1945-ben a Vörös Hadsereg tankjai harc nélkül foglalták el a szinte használhatatlanná vált bázist. Az intenzív vitorlázórepülős élet 1948-ban indult meg ismét, ma is ez a legnépesebb szakosztály.

A százéves jubileumot rendezvénysorozattal ünnepli a repülőklub, a programokat sajtótájékoztatón ismertette Erdős Zoltán titkár. Április 11-én 13.30-kor fotókiállítás nyílik a Savaria moziban a repülőtér történetéről, majd előadásokon idézik fel az eltelt egy évszázad eseményeit. Révész Tamás, a Repülőtér az Alpok alján című könyv szerzője és Czeiner Gábor klubtag beszél a világháború előtti illetve utáni évekről. Ezt követően levetítik a Szabadság különjárat című filmet, amely a Budapest-Szombathely vonalon történt, egyetlen magyarországi gépeltérítés történetét dolgozza fel. Május elsején a hagyományos reptéri majálisra várnak mindenkit, június első hétvégéjén pedig világháborús veteránok találkozóját szervezik meg. Július elején a Falke típusú repülőgépek nemzetközi találkozójának ad helyet a repülőtér, Szlovéniából, Szlovákiából és Ausztriából is érkeznek pilóták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!