Hírek

2016.03.10. 14:47

13 milliárd forintból villamosítják a Szombathely-Zalaszentiván közötti vasúti vonalszakaszt

48 kilométer hosszú szakaszon építik ki a villamos felsővezetéket Szombathely és Zalaszentiván között. A fejlesztésnek köszönhetően javulnak a személy- és áruszállítás feltételei, csökken a menetidő, gazdaságosabbá, energiahatékonyabbá válik a közlekedés.

13 milliárd forintból villamosítják a Szombathely-Zalaszentiván vasúti vonalszakaszt. A tervek szerint idén decembertől már villanymozdonyok közlekednek a dízelek helyett. "A fejlesztés révén versenyképesebbé válhat a vasúti közlekedés, javulni fog az áruforgalom bonyolítására is alkalmas vasúti szakasz, és az elővárosi közlekedésben is jelentős szerepet játszó személyszállítás feltételrendszere" - mondta el az ünnepségen Tasó László közlekedéspolitikai államtitkár.

Az utasok komfortérzetét a rövidebb menetidő, az 55 centiméter magasságúra emelt peronok és az újonnan épülő kerékpártárolók növelhetik tovább. Hét vasúti átjárót átépítéssel tesznek biztonságosabbá. A fejlesztés elsősorban a Szombathelyre érkező utazóközönség számára hordoz előnyöket.

"A vasúti közlekedés villamosításával gyorsabbá, kényelmesebbé válik a közlekedés, a kényelmesebbé vált tömegközlekedés Szombathely jövőjét jelenti" - fogalmazott dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

Hende Csaba országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: a villamosított vasúti közlekedés környezetbarát és gazdaságos, így tovább csökken az ország energetikai függősége. A beruházás az áruszállítás szempontjából is kulcsfontosságú.

"Nem kell mozdonyt cserélni azoknak a tranzit tehervonatoknak, amelyek Szlovákiától Szlovénia felé keresztül szeretnének haladni az országon, és amelyek által vasútra tudjuk terelni a közúton jelenleg bonyolódó áruforgalmat" - hangsúlyozta Kövesdi Szilárd, a GySEV Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepség végeztével a munkakezdési engedély átadásával és a betonozó szerelvény elindításával hivatalosan is elkezdődtek a Szombathely-Zalaszentiván vonal villamosítási munkái. Az érintett szakaszon május közepétől augusztusig vágányzár lesz érvényben. Az utasoknak buszra kell szállniuk, a tehervagonok kerülőúton járnak majd.

A tervek között szerepel a jövőben Zalaszentivánnál egy plusz vágány építése, és a vasútvonal teljes villamosítása Nagykanizsáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!