Hírek

2016.10.03. 18:10

15 orvos ügyel 37 ezer betegre - Nem csak a sárvári körzetben vannak gondok

Sárvár - Ha öt éven belül nem történik változás, összeomolhat a háziorvosi ügyeleti rendszer.

Budai Dávid

Nagyon kevés olyan eset van, amihez nem kell mentő, és nem várhat holnapig. Ugyan a július 28-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint 4,1 milliárd forintnyi pluszforrást kapnak a háziorvosi ügyeletek, kiderült, a pénzt végül másra költik. Márpedig ezzel súlyos bajba kerülhet a háziorvosi ügyeleti ellátás az országban, amely most sincs éppen rózsás helyzetben. Jelenleg lakosonként 42 forint a finanszírozás, ami a remélt plusztámogatással 58-59 forintra emelkedhetett volna.

Az emelésre nagy szükség is lett volna, mivel hat-hét éve nem történt már, igaz, ez az emelés sem oldotta volna meg a humánerőforrás-krízist. Merthogy a sokat hangoztatott orvoshiány az ügyeleti rendszert sem kíméli. Megszokhattuk azonban, hogy amíg az ország keleti felében már krízisről beszélnek, addig nálunk még nem olyan rossz a helyzet. Megkerestünk egy háziorvosi ügyeletszervezéssel foglalkozó céget, hogy megtudjuk, tényleg akkora-e a baj, mint azt sokan mondják.A sárvári körzet ügyeletét négy éve dr. Császár Veronika szervezi, neki 33 településen 37 ezer állandó lakos orvosi ügyeleti ellátását kell megoldania, és ehhez mindössze 15 orvos áll rendelkezésére.

A finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) végzi, és jelenleg a már említett 42 forintos fejpénzből kell megoldani a feladatot. Ezt az összeget az önkormányzatok saját hatáskörben kiegészíthetik, ám ezt nem minden önkormányzat engedheti meg magának, ezért lehetséges az, hogy sokszor nagyok az eltérések az ügyeleti óradíjakban.Jelenleg a háziorvosi ügyeleti rendszer úgy működik, hogy a rendelési időn kívül rendelkezésre állási idejük van a háziorvosoknak, ami általában 16 óráig vagy 16.30-ig tart. Ilyenkor az orvosoknak elérhetőnek kell lenniük, de nem kell a rendelőben tartózkodniuk.

Ezt követi az ügyelet másnap reggelig. Ügyelet van természetesen hétvégén is, olyankor egész nap. 15 orvos mindehhez nagyon kevés, főleg ha tudjuk, hogy másnap esetleg ugyanúgy kell dolgozniuk saját praxisukban is, mintha nem lettek volna ügyeletben. Ráadásul nemcsak orvosra van szükség, de egy ápolónak és egy gépkocsivezetőnek is állandó készenlétben kell lennie. A munkaerőhiányt tetézi még, hogy vannak orvosok, akiknek az önkormányzattal kötött szerződése nem írja elő az ügyeleti kötelezettséget, így velük szintén nem lehet számolni.

Valóban nagy tehát a probléma. Mint kiderült, tíz évvel ezelőtt még két körzetre volt osztva a sárvári térség, és pár évvel ezelőttig még két orvos ügyelt. Mára azonban örülnek, ha egy orvos is van, igaz, azt egyelőre meg tudják oldani, hogy hétvégente egy orvos besegít 12 órában az ügyeletesnek. A jogszabály egyébként 40 ezer fő alatt lehetővé teszi, hogy mindössze egy ügyeletes orvos legyen készenlétben. Nagy baj az is, hogy a háziorvosok átlagéletkora már közelíti a 60 évet, utánpótlás azonban alig-alig van. Császár Veronika szerint ha öt éven belül nem változik valami, valóban összeomolhat a rendszer, nem lesz ugyanis orvos, aki ügyelne.A háziorvosi praxisok amúgy sincsenek elkényeztetve orvosokkal.

 

Országszerte jelenleg is több száz betöltetlen praxis van, ezekről korábban mi is írtunk. Márciusban a megyében hét betöltetlen praxis volt, most már szerencsére csak hat van. Ölbőn azonban csaknem öt, Egyházashetyén több mint három, Ostffyasszonyfán pedig több mint két éve betöltetlen a praxis. Egy általunk megkérdezett orvos szintén megerősítette, hogy valóban egyre nehezebb megoldani az ügyeleteket.

Az optimális az volna, hogy az adott településen dolgozó háziorvosok „összedobják” az ügyeletet, ám ez nem nagyon valósul meg, ezért külsős orvosok is szoktak segíteni. Felmerül persze a kérdés, hogy kik és milyen panaszokkal veszik igénybe az ügyeleti ellátást, hiszen nagyon kevés az olyan eset, amely nem olyan sürgős, hogy mentőt kelljen hívni, de annál sürgősebb, hogy ne várhasson holnapig. Ez majdhogynem a nem létező kategória,  erősíti meg az általunk megkérdezett szakember is. Mivel az ügyeleti rendszerben olyan ellátást kell nyújtani, amely nem sürgős, sok országban nem is létezik ez az intézmény, hiszen az orvos túl drága ahhoz, hogy erre tartsák.

Magyarország ebből a szempontból megengedő, pedig tény: a panaszok 99 százaléka megvárhatta volna a másnapot. Alig van olyan dolog, amire ne lenne igaz, hogy három órával korábban vagy tíz órával később is el lehetett volna, vagy el lehetne látni. Sokan ezért is nem szeretnek ügyelni, mivel frusztrálják őket a fölösleges hívások. Például valakinek egy hete hasmenése van, de valamiért hajnali kettőkor érzi úgy, hogy jó volna, ha látná orvos. Tipikus az is, hogy nem volt idő a rendelésen, kérdések maradtak a betegben, és este tízkor jut eszébe valami.

Az, hogy egy beteg sincs az ügyelet alatt, soha nem fordul elő. Az átlag a 10-15 esetszám, de van, hogy a betegek egymásnak adják a kilincset. Az élet sokféle helyzetet képes produkálni. Volt, hogy egyszer egymás után öt rovarcsípett ember ment be az ügyeletre. A háziorvosok nagyon szoros kapcsolatban vannak a mentőkkel is, segítik egymás munkáját, és az ügyletes orvost hívják halálesethez is, hiszen ha valami, akkor ez valóban nem várhat másnapig. Valószínűleg túl sokáig már a háziorvosi ügyeleti rendszer rendezését sem lehet halogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!