Hírek

2016.02.13. 15:43

151 új diplomás tett esküt Szombathelyen - Galériával

Az egyetem két karának másfélszáz hallgatója vehette át a diplomáját szombaton. Ketten kaptak kitüntetést.

Budai Dávid

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ két karának, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar és a Természettudományi és Műszaki Kar januárban végzett hallgatóinak diplomaosztó ünnepsége volt a Savaria moziban szombaton 10 és 14 órakor. A két időpontot a hagyomány és a meghívottak nagy száma is indokolta, hiszen a végzős hallgatókon kívül – ahogyan mindig – most is jelen voltak a szülők, barátok, ismerősök. A két karon összesen 151-en vehették végre kézbe diplomájukat, és egyben búcsúztak el az alma matertől.

Prof. dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a búcsúzás sohasem könnyű, de a mostani a diplomájukat megkapók esetében egyben az eddigi életük beteljesülése is. A rektor azt kívánta minden frissdiplomásnak, találják meg mindazt, ami az életben szép, értékes, vállalható, és vessenek el minden rosszat. Az ember nem veszi észre, hogy tiszta, napsütötte levegőt szív be, csak amikor koromba és porba kerül. Éppen így nem érzi az ember a szabadságot sem, amikor benne él, hiszen a szabadság maga a levegő. Van fa, amelynek gyökerei nagyon mélyen vannak a földben, és ember is van ilyen. Sem az ilyen fát, sem az ilyen embert nem bánthatja a vihar. A rektor a hallgatóknak azt kívánta, legyenek szilárdak és megtörhetetlenek, mint az évszázados famatuzsálemek. A most búcsúzó hallgatóknak vannak nemzeti és vannak szombathelyi gyökereik is – hangsúlyozta a rektor.

Ezek a gyökerek pedig megmaradnak, erről biztosította dr. Németh István, a Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese a hallgatókat. Mint elmondta, a szombathelyi egyetem mindig itt lesz és segíti őket a jövőben is, ha esetleg az a muníció, amit az iskola tudott nyújtani, nem lenne elegendő. Megköszönte a búcsúzó végzősöknek, hogy ahogyan ők a diákokat, úgy a diákok is éveken keresztül tanították, formálták az iskola tanárait. A rektorhelyettes az egyetem jövőképéről is beszélt, amely három pilléren áll. Az egyik a pedagógusképzés, amelynek megújításában vezető szerepet szeretne vállalni az egyetem. Olyan pedagógusokat szeretnének képezni, akik észreveszik, hogy a gyerekek mire képesek, akik nem becsukják az ajtót előttük, hanem kinyitják azt, és tudásszomjjal rendelkező gyerekeket nevelnek. A gazdasági élet segítéséhez az iskola mérnökképzéssel járul hozzá, hiszen a szakemberhiány a gazdasági fejlődés gátja. Az egyetem ezt a folyamatot, a duális gépészmérnökképzéssel már elkezdte, és folytatni fogja a villamosmérnök és mérnök-informatikus képzéssel. Olyan diplomát szeretnének adni, amire kereslet van. A harmadik pillére az egyetemnek a sport és egészségtudomány. Nem lehet olyan társadalmat működtetni, amely nem egészséges. Új szakok indítása a cél, a turisztikával együttműködve. A rektorhelyettes arra kérte a végzős hallgatókat, vigyék el az iskola jó hírét.

A köszöntőbeszédek után ketten vehettek át kitüntetést. Az egyetem szenátusa kiemelkedő munkájáért dr. Dobolyi Árpád okleveles vegyészmérnöknek, az MTA doktorának címzetes egyetemi tanár címet adományozott, míg Keszei Fruzsina biológia-magyar szakos tanár mesterszakos hallgatót Alma mater emlékérem kitüntetésben részesítette.

Ezt követően a frissdiplomások a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes fogadalmat tettek az egyetem egységét kifejező paedum, azaz az egyetemi jogar előtt. Az eskü szövegét a talárba öltözött hallgatók jobb kezüket a szívükre téve mondták el. Miután a hallgatók megfogadták, hogy Magyarország alaptörvényéhez és népéhez mindenkor hűek lesznek, és választott hivatásukat emberséggel, szaktudással végzik, átvehették a tanulással töltött hosszú évek gyümölcsét, a diplomát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!