Hírek

2009.09.05. 22:36

1989. szeptember: megnyílik a határ az NDK-menekültek előtt, agyagba döngölik a kommunistákat - 20 éve történt

Körkép - A nyári, csöndesebb hónapok után felpörögtek az események 1989.szeptemberében. Horn Gyula a Hét műsorában jelentette be, hogy Magyarország megnyitja a határait az NDK-menekültek előtt. Zalaegerszegen időközi választást tartottak, itt elhangzik, hogy meneszteni kell a kommunistákat - egy másik változat szerint agyaba kell döngölni őket a voksoláson. Sajnos, az MTI-összeállításából nem derül ki, hogy valóban elhangzott-e az egyik gyűlésen, vagy tervezett volt. Legendavadászat és más hírek 1989 szeptemberéből - 20 éve történt.

MTI

1989. szeptember 7.- Tőzsdetermet nyitottak Szombathelyen, ahol öt gazdálkodó szervezet vezetője aláírta a Kelet-Nyugat Értéktőzsde Alapítvány okiratát.
    
1989. szeptember 7. - Megalakult a parlament vállalkozói frakciója.
    
1989. szeptember 7. - Az V. Kerületi Ellenzéki Kerekasztalt alkotó szervezetek - a Fidesz, a Független Kisgazdapárt, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége - nyilatkozatukban leszögezték, hogy ideiglenes választási szövetségük egyetlen jelöltet, Tamás Gáspár Miklóst (SZDSZ) támogat a kerületben megtartandó időközi választásokon.
    
1989. szeptember 7. - Az Egyesült Államok képviselőháza jóváhagyta, hogy a Magyarország számára biztosított legnagyobb kereskedelmi kedvezmény hatályát három évre meghosszabbítsák.
    
1989. szeptember 8. - Az MSZMP regionális biztonságpolitikai kezdeményezésként azt javasolta, hogy a magyar kormány hozzon létre 50 kilométeres "biztonsági, bizalomerősítő és együttműködési" övezetet a jugoszláv, illetve az osztrák határ mentén.
    
1989. szeptember 8. - Hans-Dietrich Genscher, az NSZK alkancellárja és külügyminisztere hangoztatta, hogy szilárdan megbízik a magyar vezetésben, abban, hogy sikerül humanitárius megoldást találni a Magyarországon tartózkodó keletnémet menekültek kérdésében, s a döntés a magyar kormány saját, szuverén döntése lesz.
    
1989. szeptember 8.  - Aláírták az első magyar-kanadai részvénytársaság létrehozásáról szóló megállapodást. Az új céget a Mikromed (az első szovjet-magyar kft) és a montreáli székhelyű, orvosi műszerek fejlesztésével, gyártásával foglalkozó IDEE International alapította.
    
1989. szeptember 8. - A BRG Mechatronikai Vállalat és a bécsi székhelyű osztrák IBG GmbH befektető társaság szerszámgyártó közös vállalatot létesített Budapesten.
    
1989. szeptember 8. - Megnyílt a Joint, az amerikai központú nemzetközi zsidó segélyszervezet magyarországi irodája.
    
1989. szeptember 10. - A háromoldalú politikai tárgyalásokon középszinten konszenzus született a választójogi törvényről, azzal a fenntartással, hogy néhány, nyitva maradt kérdésről - köztük a választás nyilvánosságáról és a kampányról - szakbizottságok tárgyalnak tovább.
    
1989. szeptember 10. - Nyers Rezső, az MSZMP elnöke a Corriere della Sera című olasz lapnak adott interjújában az MSZMP-ről kifejtette: valójában az a két szélsőséges álláspont, amellyel semmiféle egyezkedés nem lehetséges, minimális súlyt képvisel a párton belül. Ezek egyrészt a fundamentalisták, akik régi marxista formulákhoz és dogmákhoz kötődnek, másrészt az ultraradikálisok, akik "forradalmat akarnak az MSZMP-n belül, de elszigetelődtek a reformkörök második országos tanácskozásán". Nyers szerint a párt többsége a reformok üteme és mélysége kérdéseiben oszlik meg, három vagy négy irányzat különíthető el, de ezek egyetértésre juthatnak a kongresszuson a demokratikus szocializmus felfogása és egy megújított, pluralista felfogást képviselő párt szükséges egysége körül. A pártelnök szerint a kongresszuson parlamenti demokrácián és többpártrendszeren alapuló társadalmi modellt céloznak meg, amely a piacgazdaság keretében demokratikus és szocialista értékeket kíván érvényesíteni. Leszögezte: az MSZMP nem kíván egyedül kormányozni akkor sem, ha a választási eredmény ezt lehetővé tenné, de kitért az elől a kérdés elől, hajlandó-e ellenzékbe vonulni vereség esetén. Úgy vélte, hogy a békés átmenetet leginkább egy balközép koalíció garantálhatná.
    
1989. szeptember 10. - Horn Gyula külügyminiszter a televízió A hét című műsorában bejelentette a magyar kormány döntését, mely szerint szeptember 11-én nulla órától lehetővé válik a Magyarországon tartózkodó és hazatérni nem kívánó NDK-állampolgárok kiutazása más országokba. Ezzel a Magyar Vöröskereszt táboraiban tartózkodó NDK állampolgárok előtt megnyílt a határ, s november végéig összesen mintegy 60-70 ezer keletnémet hagyta el hazáját Magyarországon keresztül.
    
1989. szeptember 11. - Az éjfél utáni első három órában ezerkétszáz keletnémet hagyta el Magyarországot a hegyeshalom-nickelsdorfi közúti határátkelőhelyen. Az osztrák területre gépkocsival érkezők száz márka értékű benzinjegyet, autóstérképet és élelmet kaptak.
    
1989. szeptember 11. - Horn Gyula külügyminiszter a spanyol ABC című lapnak adott interjújában a magyar kormánydöntéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Magyarország és NDK között 1969-ben kötött megállapodás felfüggesztése "ideiglenes", s egyidejűleg úgy vélekedett, hogy "a hasonló megállapodásokat érvényteleníteni, vagy módosítani kell". Közölte, hogy az NDK kérésére egy ideig elhalasztották a lépést, de a helyzet súlyosbodott, s már nem lehetett várni.

1989. szeptember 11. - Megalakult az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ).
    
1989. szeptember 12. - Csaknem valamennyi NDK-állampolgár elhagyta a Magyar Vöröskereszt öt táborát.
    
1989. szeptember 12. - Az NDK Külügyminisztériuma jegyzékben tiltakozott Magyarországnál állampolgárai harmadik országba való kiutazásának engedélyezése ellen. Szeptember 14-én a Magyar Külügyminisztérium válaszjegyzéket tett közzé.
    
1989. szeptember 12. - Ellenzéki választási nagygyűlést tartottak Zalaegerszegen Zala megye 2. számú országgyűlési választókerületében az esedékes időszaki képviselőválasztás kapcsán. Németh Zsolt a FIDESZ képviseletében úgy vélekedett, hogy a nemzet előtt álló sorsdöntő hónapok csak akkor lehetnek békések és eredményesek, ha a fiatalokból és az idősekből sem hiányzik a bátorság és az önbecsülés. (Mint a BBC-nek adott október 1-jei interjújában Orbán Viktor elmondta, Németh Zsolt megfogalmazott beszédében egy elhíresült mondatot, mely szerint "a kommunistákat bele kell verni az agyagba a választásokon".) Orbán Viktor, a FIDESZ választmányának tagja arról beszélt, hogy "meneszteni kell a kommunistákat, és fel kell számolni azt a csődtömeget, ami a kommunisták 40 éves uralma következtében ennek az országnak a nyakába szakadt". Az MDF vezetősége nevében felszólaló Csengey Dénes kijelentette: "Ellentétben más politikai törekvésekkel, mi nem kívánunk vért ontani ebben az országban. Meg kell nyugtatnunk ellenfeleinket, hogy nem a torkukat keressük, hanem a saját magunk boldogulását. Ugyanakkor azt üzenjük azoknak, akik a fegyverek fenyegetését igyekeznek belopni ebbe a demokratikus megújulásba, hogy nem félünk tőlük. Mi itt itthon vagyunk. Ez itt Magyarország, s ez a mi hazánk."
    
1989. szeptember 12-13. - Az MSZMP KB a kongresszusi előkészületekről tárgyalt.
    
1989. szeptember 13. - A budapesti V. kerületi rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán visszaadták Demszky Gábornak, az SZDSZ-tanács tagjának azt az ofszetnyomógépet, amelyet 1988. május 8-án koboztak el a hatóságok egy szamizdat irodalom elleni akció során. 
    
1989. szeptember 13. - Aczél György országgyűlési képviselő visszahívását kezdeményező aláírások íveit adták át a Magyar Demokrata Fórum megbízottai a pécsi választási elnökség vezetőjének. Pécs 1. számú választókerületében a 18-19 ezer választójoggal rendelkező állampolgár közül 3366 írta alá a visszahívási indítványt. 
    
1989. szeptember 13. - Wolfgang Mischnick, a nyugatnémet FDP parlamenti csoportjának elnöke a Horizont című magyar-nyugatnémet lapnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy hosszú távon lehetségesnek tartja Magyarország közöspiaci tagságát.
    
1989. szeptember 13. - Az MSZMP-n belüli platformok képviselői eszmecserét tartottak a Politikai Főiskolán a társadalom és a gazdaság jövőjéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!