Hírek

2009.07.28. 02:28

Drágul az Iseum

Szombathely - Rendkívüli ülést tartott tegnap a városi közgyűlés, mert az Iseum projekt közbeszerzési pályázatára beérkezett öt árajánlatból a legolcsóbb is 180 millió forinttal több a tervezettnél.

Merklin Tímea

Az Iseum projekt beruházási programjának módosítására a közgyűlés nyilvános ülést hirdetett. Majd az előzetes egyeztetések után mégis úgy döntöttek, hogy zárt ülést tartanak. Mikor megkérték a sajtót és a vendégeket, hogy fáradjanak ki, egy civil próbált ragaszkodni az eredeti verzióhoz, mondván az adófizetőket részletesen tájékoztatni kell. Dr. Ipkovich György polgármester azonban péntekig türelmet kért a részleteket illetően, hiszen öt szereplője - pályázója - van a még le nem zárult közbeszerzési eljárásnak, s egyelőre nem lenne jó, ha nyilvánosságra kerülnének a pontos számadatok.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Szombathely 2008. augusztus 15-én támogatási szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel a Szombathelyi történelmi-régészeti városrész kialakítása II. ütem - Az Iseum rekonstrukciója projekt megvalósítására. A most lezajlott közbeszerzési pályázatra beérkezett borítékokat múlt csütörtök-pénteken bontották fel, és tekintették át. Kiderült: az eredetileg becsült költségből (nettó 900 millió forint) az Iseum rekonstrukciója nem valósítható meg. A legolcsóbb árajánlat is meghaladja 180 millió forinttal a tervezettet.

- Az önkormányzat mindegyik pályázót hiánypótlásra szólította fel, ezeket szerdáig kell teljesíteni. Akkor látjuk meg, ki marad versenyben - fogalmazott a polgármester a zárt ülés utáni sajtótájékoztatón. - A közgyűlés a gazdasági bizottságot hatalmazta fel, hogy az érvényes pályázatokhoz hozzáigazítsa a kiírást, vagyis az önerő felemelésével kell biztosítanunk a fedezetet a beruházás megvalósításához, tekintve, hogy a támogatási összeg megemelésére nincs lehetőség. Most arról kellett dönteni, élni kívánunk-e az elnyert 1 milliárd 500 millió forintos pályázati összeggel. Hogy mennyivel kell az önrészt megemelni, az pénteken kiderül. A jövő évi költségvetésbe kell majd bevenni, mert idén már egy fillér sincs. Most öt érvényes pályázat van bent, szerdán kiderül, ki marad versenyben, végszó: pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!