Hírek

2010.02.17. 18:10

Húsz éve jött létre az Apáczai Alapítvány

A létrehozó reformértelmiségiek nagyot álmodtak akkoriban, a rendszerváltás környéki Szombathelyre: új típusú iskolát, egyetemi campust a szovjet laktanya helyére. Mit valósított meg ebből az alapítvány? Hogyan működik ma? Milyen élet van benne, azaz kik lakják az egykori laktanya egyetlen, helyrehozott épületét?

Némethy Mária

Felújított  kerítés és főépület, hatalmas park és enyészet: lerobbant  épületek sora. Ilyen ma az egykori huszár-, majd szovjet laktanya.

Nagy kár, hogy a szombathelyiek közül is csak kevesen tudják: belül gyönyörű az egyetlen helyrehozott, gótikus hangulatú épület.  Az Apáczai Alapítvány újíttatta fel, s ma is a kezelésében van. 

- Ezt a helyet, az épületet, az udvart az első perctől fogva nagyon szeretik a hallgatók, mert van egy olyan fílingje, amelyben jól érzik magukat. Amikor lehet, kiülnek a fűre, és mindig sokáig maradnak itt  - hallom Butak Andrástól, a Nyugat-dunántúli Egyetem Savaria Egyetemi Központ művészeti intézetének igazgatójától, a rajz tanszék vezetőjétől.

Az alapítvány épületének egy részét az egyetemi központ bérli, a tanszék gyakorlati képzése folyik benne. Megbámulom például a textilnyomó műhelyben a nemezelés termékeit.

- 2008-ban volt az ünnepi megnyitó folytatja a tanszékvezető. Nagy optimizmussal költöztünk be, mert nagyon ideális hely ez a műhelymunkára. Ám időközben kiderültek a hiányosságok, amelyek mögött az van, hogy az intézményünk nem készült fel a bolognai típusú képzésre - tette hozzá Butak András.

Mit jelent ez? A tanszék-vezető példát említ.  A régi rajztanári képzésben a sokszorosított grafikai tantárgy két félévben 52 óra volt, a bolognaiban 480(!) óra. Nemzetközileg is elismert tanárok dolgoznak itt, bőrös képzés az országban egyedül csak itt van, de a Magyar Akkreditációs Bizottság az elmúlt év végén joggal állapította meg: a feltételeket magasabb nívón kellene biztosítani a hallgatóknak. 

- Például a textilnyomó műhelybe kis medence kellene, a szitanyomáshoz levilágító asztal - sorolja Butak András. - 6 millió forintos beruházásra lenne szükségünk csak ebben az épületben, de azután 20-30 évre rendben lennének  a képzés feltételei. -

Jut-e rá? Azt ma még nem tudni. Butak András bizonytalanságként említi: az alapítvány emelni akarja a bérleti díjat, így az sem biztos, hogy itt maradhatnak.

- Pedig ez egy rendkívül ideális hely campusnak, nyugaton láttam csak ehhez foghatót, de itt az épületek még alkalmasabbak turisztikai és kulturális létesítményeknek, szállodáknak, konferenciatermeknek - álmodozik Butak András grafikus, festőművész, a  Magyar Képző- és Iparművészeti Társaságok Szövetsége elnöke.

Az épület emeletén rengeteg kortárs alkotás. - Kedvező feltételekkel bérlem a helyet, a polgármester biztatására jöttem ide - hallom Pados Gábortól, a tulajdonostól. - Egy teljes évet rászántam arra, hogy  létrejöjjön itt az Írókéz Múzeum amelyben háromhavonta változna a kiállítás, egy műteremlakás. Egy olyan nívós, a városból hiányzó kiállítóhely, amely osztrák, szlovén, szlovák művészeket is idecsábít. Belsőépítészeti tervek is készültek, de egy éve mély hallgatás van az egész körül. -

Beszélgetés közben kiderül: a kortárs magángyűjtemény ma olyannyira egyedülállóan gazdag Magyarországon,  olyan nívós, hogy Budapesten, a Magyar Nemzeti Galéria fennállása óta egyetlenként mutatta be kiállításon.

- Lokálpatriotizmusból három másik város ajánlatát utasítottam el - folytatja Pados Gábor. - Létrehozni könnyebb lenne, mint működtetni a kiállítóhelyet. Ez utóbbit vállalnám, de semmiképpen sem megyek abba bele, hogy egy avítt, közép-európai kiállítóhely jöjjön itt létre. -
   
Beszélgetünk még, kiderül: több mint 40 millió forint kellene ehhez, mert  nagyon fontos például a világítás.
A földszinten kedves gyerekzsivaj. Szeptember óta az Apáczai  Waldorf Iskola működik az épületben.

- Jelenleg egy második osztályunk van, jövőre már az alsó három osztályba várjuk a gyerekeket, minden hónap első szombatján nyitott programokat szervezünk a városnak - hallom Mayer Judittól. - Tavaly szeptemberben egy maroknyi lelkes szülő indította el itt Szombathely második alternatív iskoláját. Olyanok, akik jó helyen, értő, szeretetteljes környezetben akarják tudni gyermeküket, akik itt  felkészült pedagógusok által egyéni képességeiket kibontakoztathatják, közben egészséges fizikumúvá, lelkületűvé, szelleművé válnak - emeli ki Mayer Judit.

Nézem az éppen tolltartót készítő gyerkőcöket, közben arra gondolok: 20 éve éppen ezt a szellemi kisugárzást fogalmazták meg az Apáczai Alapítvány létrehozói. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!