Hírek

2010.08.25. 15:19

Hende Csaba: nem akarnak hazajönni a magyar katonák Afganisztánból

A magyar katonai konvojt hétfőn ért orvtámadás után sem kapott olyan jelzést, hogy valaki haza akarna jönni a jelenleg Afganisztánban szolgálók közül - mondta Hende Csaba szerdán a szolnoki helikopterbázison, ahol a Magyar Honvédség Légi Kiképzési-támogató Csoportnak (Mi-35 Air Mentor Team) az ázsiai országba induló katonáival találkozott.

MTI

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a támadásban életveszélyesen megsérült zászlóst még szerdán a budapesti Honvéd Kórházba szállítják. Példamutató helytállásnak nevezte Hende Csaba, hogy a terepjáróban utazó orvosnő annak ellenére megkezdte a segítségnyújtást, hogy ő maga is nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett a repeszdaraboktól. A megsebesült gépkocsivezető pedig úgy nyilatkozott, hogy felépülése után folytatni akarja külföldi szolgálatát - tette hozzá a miniszter.

Hende Csaba kitért arra, hogy az Afganisztánba készülő katonákkal való találkozás előtt látogatást tett a három alakulatnak is helyet adó szolnoki helikopter bázison. "Egyenesen lenyűgöztek azok a tapasztalatok, amelyeket az alakulatok közötti együttműködésről, valamint az afganisztáni felkészülésről szereztem" - jegyezte meg.

Suszter Attila őrnagy, az Mi-35 Air Mentor Team vezetője küldetésükről elmondta: tíztagú csapatuk feladata, hogy az afgán nemzeti hadsereg légiereje számára helikoptervezetőket képezzen ki. A katonák megpróbáltak felkészülni a váratlan szituációkra, így a robbanóeszközök elleni védekezésre.

A minisztert elkísérő Benkő Tibor altábornagy, a honvéd vezérkar főnöke arra hívta fel a katonák figyelmét, hogy küldetésük különösen veszélyes, igyekezzenek egy csapatot alkotni, önmagukra és társaikra mindig figyeljenek, szakmailag és emberileg egyaránt támogassák egymást.

Hende Csaba aláhúzta, bízik abban, hogy a most útnak indulók képességeik és képzettségük alapján megállják a helyüket. Újságírói kérdésre a honvédelmi tárca vezetője elmondta, hogy az ázsiai országban egyre rosszabb a biztonsági helyzet, mert a tálibok beépültek a hadsereg és a rendőrség soraiba, és ezt kihasználva is követnek el terrorcselekményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!