2012.08.30. 15:29
Ezüstérmes finomság: vasi torta, őrségi almából és tökből
Bükfürdő - A Villa Rosato vezető cukrásza, Németh Ildikó nyerte el az ezüstérmet az ország tortája versenyen. Különleges édessége vasi alapanyagokból készült.
A jó eredmény azért is különös szenzáció, hiszen egy mindössze két éve létesült cukrászatnak sikerült nagy múltú, tradicionális műhelyeket legyőzve az élmezőnybe kerülnie. A háromfordulós verseny első selejtezőjébe harminchat torta érkezett, a lajosmizsei második fordulóba azonban már csak az öt legjobb jutott tovább. Az itt kapott instrukciók alapján az alkotók tovább tökéletesíthették remekműveiket, melyek végül Érden mérettettek meg a neves mestercukrászokból álló zsűri előtt. A bükfürdőiek tortája mindössze egy szavazattal maradt el az aranyérmestől, a veszprémi Kokó cukrászat szabolcsi almás máktortájától.
- A kiírás szerint a torta mesterséges alapanyagot, könnyítő szereket nem tartalmazhatott és Magyarországra jellemző, az ünnephez méltó produktumokat vártak a meghirdetők- árulta el Németh Ildikó, aki december óta dolgozik a Villa Rosato vezető cukrászaként. - Már áprilisban megszületett az alapötlet, ám a végső, díjazott változat elkészülését sok kísérletezés előzte meg.
Az ezüstérmes kreáció az Őrségi sütőtökös almatorta nevet viseli. Jellemző vasi alapanyagokból, francia stílusban készült. Különlegessége, hogy öt textúrából épül fel. A legalsó réteg egy sütőtökkel, dióval és tökmaggal dúsított, úgynevezett nehéz felvert piskóta, ezt követi a karamellizált alma. A harmadik réteg főzött vaníliakrém, negyediknek egy almás piskóta réteg következik, majd a befejezés az ellenállhatatlan mascarpone mousse. A cukrászmester a torta tetejét pirított tökmagba félig mártott almaszeletekkel és csokoládé lapocskákkal díszítette. A sütőtök, alma és vanília íz remek kombinációjával csábító torta azóta is a cukrászda kínálatát bővíti - sokan megkóstolták már.