Hírek

2012.08.20. 18:03

Felszentelték a Mária Út legújabb szakaszát

Kőszeg – Szentmise után magyar-osztrák zarándoktalálkozó keretében szentelte fel szombaton dr. Veres András megyés püspök a Mária Út határ menti szakaszát, majd felszentelte a zarándoklatok több száz éves hagyományának emlékét megörökítő háromnyelvű táblát.

Némethy Mária

A Mária Út a két híres Mária- kegyhelyet, Csíksomlyót és Máriacellt köti össze. Az út határmenti térségében kiépült új szakaszának felszentelési ünnepsége estébe nyúlt szombaton Kőszegen, ahol együtt ünnepeltek magyarok, osztrákok és horvátok. Az alkalomra zarándokok érkeztek Kőszegre Sopronból, Vasvárról és Csehimindszentről is.

A püspöki szentmisén dr. Veres András hangsúlyozta: „Életünk során valamennyien egy zarándoklat részesei vagyunk, közös célunk pedig nem más, mint Isten országának elérése”. A szentmise után dr. Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke a mintegy 1300 kilométer hoszszú zarándokútról elmondta: ma már pontos térképek, információs füzetek és honlap is segíti a zarándokok eligazodását. Hangsúlyozta: a vallási turizmus napjainkban Európában 25-30 millió ember utazását jelenti, az abba bekapcsolódó kistelepüléseknek fellendülést hozhat.

A zarándokút létrehozását, kiépülését egy határon átnyúló pályázat tette lehetővé, melyben megyénkből Vas Megye Önkormányzata vett részt. Főútvonala Kőszegen lépi át a határt, kiépült út Vasvár, Sopron felé is.

– Minden zarándok lépése önmagához viszi közelebb az embert, ez a léleképítés iskolája – hangsúlyozta Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. Elmondta: a Mária Út kiépítéséhez 800 ezer eurót nyertek pályázaton.

A Krumbachi Falumegújító Egyesület ajándékba adta Kőszegnek a zarándokútvonal információs tábláját. Ezt és a zarándokút új szakaszát is szombaton dr. Veres András szentelte fel.

Petkovits Sándortól, a Kőszegi Horvát Önkormányzat vezetőjétől hallottuk: Dumovits István, Horvátzsidány esperes- plébánosa volt újboli elindítója a máriacelli zarándoklatoknak. 1984- ben Ausztriában élő horvátok segítségével keltek útra a Kőszegen és környékén élő hívők, akik 1992-től Kőszegről zarándokolnak el Máriacellbe. Dumovits István is beszélt a kezdetekről, meg arról: szerdán újra útra kelnek százan Máriacell felé. Neki ez lesz a 28. zarándokútja.


Évszázadok óta zarándokoltak magyarok, horvátok a stájerországi Máriacellbe. Egészen 1938-ig, az Anschlussig így volt ez. Akkor Hitler Ausztriát a Harmadik Birodalomhoz csatolta és lezárta a határokat. Azután a kommunista diktatúra, a vasfüggöny miatt nem lehetett átkelni zarándokoknak a határon évtizedeken át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!