Hírek

2012.08.16. 18:52

Gyomok, határtalanul

Körkép - Határszemlét tart a Rába-Műgát és Térségéért Egyesület, felderítendő a káros gyomnövényekkel fertőzött területeket.

Simon Erzsébet

Az elmúlt hetekben megkezdte a Rába-Műgát és Térségéért Egyesület a működési területén a parlagfű, valamint egyéb káros gyomnövényekkel fertőzött területek felderítését, ellenőrzését. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt évekhez képest némileg csökkent a gyomos területek száma, de növekedett egyes művelt táblákon belül a fertőzöttség aránya - tudtuk meg Dóczi Attilától, a környezetvédő  egyesület elnökétől.

- A határszemlék során találtunk olyan napraforgó- illetve szójatáblát, ahol a fertőzöttség aránya becslés alapján meghaladta a nyolcvan százalékot, azaz első ránézésre nem is lehetett megállapítani, a területen milyen   kultúrnövényt akartak termeszteni. A kifogásolt területek általában a kisebb nagyságú művelt táblák. Néhány helyen látható volt a földhasználó mechanikus beavatkozása, gyérítési tevékenysége, de sok helyen még a minimális   szintű védekezés nyomai sem láthatók. Persze vannak olyan művelt területek, ahol elvétve sem  található(k) parlagfű, libatokfélék, egyéb gyomnövények.

Az egyesület a szemlézés során tapasztaltakról - megállapodás alapján, további intézkedés végett - beszámol a szakhatóságoknak. Dóczi Attila szerint ugyanis a települések közötti fertőző területek miatt az allergiások a tenyészidő végéig szenvedhetnek a különféle gyomnövények poraitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!