Hírek

2012.10.25. 17:57

Magyarország és az EU

Szombathely - Takács János akadémikus, a Befektetői Tanács Társelnöke tartott előadást csütörtök délelőtt a megyeháza címertermében Magyarország és Európa - 2012 címmel.

Ambrózai Zsuzsanna

A Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, valamint a Vasegerszegi Közéleti Klub vendége volt csütörtökön délelőtt Takács János akadémikus, a Befektetői Tanács Társelnöke, az Electrolux Kelet-Közép-Európai Holding vezetője.

Ahogy a felvezetőben dr. Kondor János, a Magyar Gyáriparosok Vas Megyei Szövetségének elnöke elmondta, 2008. óta szerveznek gazdasági irányultságú találkozásokat, de sajnos témát azóta sem lehet váltani, a fő irány a válság és az Európai Unió helyzete. Kovács Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke felvezetőjében elmondta, ő maga azt tapasztalta Brüsszelben, nem látják, melyik lenne a helyes irány Európa és az unió számára.

Takács János Magyarország és Európa - 2012 című előadásában egyrészt az EU-s csatlakozás időszakát boncolgatta, szerinte ugyanis Magyarország csatlakozása későn valósult meg, amely azt eredményezte, hogy az addigra már nem olyan nagy gazdasági potenciállal bíró bekektetői országok is inkább befelé fordultak, semmint a csatlakozó országok felzárkóztatását segítették elő.

- Sem a 2004-es sem a 2007-es csatlakozások nem hozták meg a szükséges vérfrissítést. Azt is ki kell jelenteni, az unió ma belső válsággal küzd. Az a baj az unióval, hogy nincs egy közös álom, 27 különböző van. A kiút abban található meg, ha szemléletet váltunk, merünk álmodni, s azt meg is valósítjuk, közösen - így az akadémikus.

Ami Magyarországot  illeti, arra kellene törekedni, hogy megóvjuk és megereősítsük a pozíciónkat, s mindezt gazdasági téren kellene elősegíteni, mi több a termelés terén, amellett, hogy szükség van a szolgáltatásokra, az igazi megtermelt érték csak a termelésből érhető el  tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!