Hírek

2013.01.18. 12:00

Húsz év után új jegyző lesz Kőszegen

Kőszeg -A képviselők legutóbbi ülésén Huber László polgármester bejelentette: megpályáztatja a város jegyzői posztját. Az eddigi jegyző, dr. Tóth László nem pályázik.

Némethy Mária

A kőszegi képviselőket meglepetésként érte a legutóbbi ülésükön, amikor Huber László polgármester bejelentette: január 1-től már nem a képviselő-testület, hanem a polgármester a jegyző munkáltatója, ezért   megpályáztatja a jegyzői posztot. A képviselők nem palástolták meglepetésüket.

A polgármester viszont kihangsúlyozta: mindenfajta előzetes egyeztetés nélkül döntött így, előtte senkivel sem beszélt  erről.

A városban 20 éve jegyzői feladatokat ellátó dr. Tóth László Básthy Tamás polgármestersége idején sikeresen pályázott a posztra, akkor   került vissza Kőszegre.  Érdemei közé tartozik például bábáskodása az Írottkő Natúrpark létrehozásánál.  Arra kértük, elevenítse fel mennyi ideje dolgozik jegyzőként, hány polgármester mellett működött Kőszegen.

Dr. Tóth László pályázat útján lett 1993-ban Kőszeg jegyzője. Most osztályvezetőként dolgozik tovább. Fotó: Kiss Teodóra

- A közigazgatásban 1978 óta dolgozom - kezdi válaszát. - Kezdetben ügyintéző voltam, majd igazgatási osztályvezető lettem, az 1990-es rendszerváltozástól pedig jegyző. Itthon, Kőszegen 1993-ban neveztek ki erre a posztra. Ez alatt az idő alatt három polgármestere volt a városnak, különböző számú ciklusokban. 

- Milyen nyomás nehezedett akkoriban, a rendszerváltás utáni időszakban a jegyzőkre?

- A tanácsrendszert követően igen nehéz, embert próbáló feladat volt az új, önkormányzati típusú közigazgatás felépítése. Ennek alapjait egyrészt a jegyzők rakták le. Feladatkörükbe szinte megszámlálhatatlan  egyesek szerint háromezernél is több  ügyfajta tartozott, egymástól teljesen eltérő területeket felölelve. Ezen túlmenően - mint jómagam is - felvállaltunk úttörő, egyedi kezdeményezéseket is.

- Hogyan érintette most Huber László döntése? Pályázik-e majd a jegyzői posztra?

- Az új önkormányzati törvény ez év január 1-től a jegyző munkáltatójának a képviselő-testület helyett a polgármestert nevezte meg,  egyúttal felruházta azzal a joggal, hogy pályázatot írjon ki a jegyzői állásra. Ez történt Kőszegen is. Én pedig nem pályázok újra. Fáradt is vagyok ahhoz, hogy megint egy új közigazgatási formát kelljen kialakítani. Az új feladatkörömbe persze még bele kell mélyednem, de vannak benne izgalmas kihívások. Az új dolgokra pedig vállalkozzanak bátran a fiatalok. Dr. Tóth László továbbra is a kőszegi polgármesteri hivatalban dolgozik, a szervezési és humánpolitikai osztályt vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!