Hírek

2013.01.11. 14:38

Mindenkinek jár napi egy meleg étel Szombathelyen

Szombathely - A rászorulók az év minden napján kaphatnak napi egy meleg ételt Szombathelyen, ez szociális közellátási forma.

Merklin Tímea

Rászorulónak az minősül, aki átmenetileg vagy tartósan olyan helyzetbe kerül, hogy a havi jövedelme nem fedezi a létfenntartását. Akinek marad egy kis pénze a jövedelméből, térítési díjat fizet az ebédért. Az összeget a szociális szolgáltató központban állapítják meg, maximum 450 forintban.

 

Szakály Gábor (nyakkendőben): „Szombathelyen Nem lehet rászoruló, aki nem kap meleg ételt". Fotó: Benkő Sándor

 

- A városnak a szociális étkeztetés évi 170 millió forintba kerül. Az elmúlt évben a szolgáltató központ öt különböző helyen 275 ezer 475 adag ételt szolgált ki, napi 753 adagot - mondta Szakály Gábor, a szombathelyi önkormányzat szociális és családügyi bizottság elnöke pénteki, a Bokréta bölcsődében tartott sajtótájékoztatóján. - Ha valaki úgy érzi, hogy rászoruló, bátran jelentkezzen a szociális étkeztetésre a szociális szolgáltató központ irodáiban, Szombathelyen nem lehet olyan ember, aki nem kap meleg ételt minden nap.

Akik egészségi állapotuknál vagy idős koruknál fogva nem tudnak elmenni a konyhákhoz ebédelni, azoknak házhoz viszik; tavaly ezt 510 fő vette igénybe. 2013. január 8-án 16 tonnányi tartós élelmiszert és vitaminkészítményeket osztottak ki 683 család között, azok közt, akik bent vannak az ellátó rendszerben. A város azt szeretné, hogy akik még kívül vannak a rendszeren, és szükségük van rá, ismerkedjenek meg a szolgáltatásokkal, és vegyék igénybe.

 

A szociális étkeztetésben főleg a bölcsödék személyi állománya főz. Fotó: Benkő Sándor

 

Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ vezetője elmondta: ahol nincs kiskorú a családban, a saját jövedelem után számítják az ebéd térítési díját, ahol van kiskorú, ott az egy főre jutó jövedelem számít. A szociális étkeztetésben főleg a bölcsődék személyzete főz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!