Hírek

2013.07.24. 22:00

Korszerű tisztító: közös környezetvédelmi fejlesztés

Szentpéterfa - A bővítés után a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel a korábban Szentpéterfa és Eberau által közösen létesített szennyvíztisztító, amelyhez még egy osztrák település csatlakozott.

Simon Erzsébet

Szentpéterfa, Eberau (Monyorókerék) és Deutsch-Schützen-Eisenberg (Németlövő) önkormányzata fogott össze, hogy az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében uniós támogatással korszerűsítse és bővítse az eredetileg két település szennyvizét tisztító, Szentpéterfán található létesítményt. A mintegy 465 millió forintból megvalósult beruházás nyomán a magyar oldalon jelentősen bővült, korszerűsödött a szentpéterfai szennyvíztisztító, ezáltal a kapacitása a korábbi négyszeresére nőtt, továbbá modern biológiai tisztítási technológia szolgálja a környezetvédelmet. Az osztrák oldalon megtörtént a szennyvízhálózat rekonstrukciója az Eberauhoz tartozó Gaas településrészen, az 1850 méternyi hálózatbővítés pedig a Monyorókerékhez tartozó Kroatisch Ehrensdorf, és a Németlövőhöz tartozó Edlitzer Weinberg településrészek szennyvízrendszerhez való csatlakozását is lehetővé teszi.

Niki Berlakovich osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter (elöl) is részt vett az avatáson. Fotó: Benkő Sándor

Szerdán hivatalosan is átadták a létesítményt. A helyszínen Skrapitsné Jurasits Ágnes szentpéterfai polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük magyar és osztrák megyei, tartományi, települési vezetőket, a kivitelezők, az üzemeltető s a projektcég képviselőit. Az eseményen részt vett Niki Berlakovich osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, dr. Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár. Az osztrák miniszter a beruházás kapcsán a közös érdekekről szólt, a vasi államtitkár a víz jelentőségét méltatta. Johann Weber monyorókeréki polgármester az együttes építkezés előnyeit ecsetelte, Franz Wachter, Németlövő elöljárója a számukra idegenforgalmi szempontból is előnyös beruházásnak örvendezett. A legjobb persze, hogy az új technológiával tisztított szennyvíz sokkal kisebb környezeti terhelést eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!