Hírek

2013.11.28. 12:33

Biztonságunk érdekében

Szombathely – A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tevékenységének fontos részét képezi a veszélyes termékek felkutatása.

Kupi Györgyi

Ennek hatékonyságát jól jelzi, hogy Magyarország az Európai Unió felderítési listáján 2012-ben az első helyen végzett.

Jön a karácsony, az év végi vásárlási láz. Nem mindegy azonban, mi kerül a fa alá, de túl azon, hogy a megajándékozott örül-e neki, fontos szempont, hogy biztonságos-e. Laikusként ezt nem könnyű eldönteni, de a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján tudunk tájékozódni arról, hogy kiválasztott termék biztonságosan használható-e.

- A hatóság piacfelügyeleti tevékenységébe tartozó ellenőrzések kapcsán igyekszik kiszűrni, a nem biztonságos termékeket - tájékoztatja a Vas Népét Szilágyi Ildikó a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője. Munkatársaik instrukciókat kapnak, amely alapján mintát vesznek, amit az NFH laboratóriumában bevizsgálnak, és a laboratórium szakvéleménye alapján minősítenek egy terméket veszélyesnek. Ha a termék hibája kijavítható, akkor a hiba kijavításáig feltételhez kötik a forgalmazást, ha olyan hibát észlelnek, amely kizárja a rendeltetésszerű biztonságos használatot, akkor pedig megtiltják, mégpedig az unió teljes területén.

Veszélyes áruk tárlata karácsonyi füzérekkel a középpontban

Vas megyében a közelmúltban találtak játék-babakocsit, amely veszélyesnek bizonyult, ezt a terméket vissza is vonatták a forgalmazóval, azaz a vevőket felhívták arra, hogy vigyék vissza a boltba játékot. Gyakran előforduló veszélyforrás a gyermekruhákról leváló apró díszítés, kapucni zsinór, de sok probléma van akkumulátortöltőkkel, adapterekkel, fázisceruzákkal.

Arról, hogy az egyes termékkategóriákba tartozó áruk esetében milyen korábbi veszélyeket tárt fel a hatóság, bárki könnyen információkat szerezhet a hatóság honlapján (www.nfh.hu). Amennyiben valaki nem konkrét terméket keres, hanem egy összesített listát szeretne csupán letölteni, akkor azt egy kattintással megteheti, és táblázatos formátumban három témakör szerint csoportosítva érheti el az elmúlt években a magyar hatóság által letiltott termékek listáját. A letiltó közlemények teljes szövege is elérhető a honlapon található veszélyes termék kereső modulban. Ha valaki konkrét terméket keres, akkor akár a megnevezését, akár a cikkszámot beírva a keresőbe megmutatja a találatokat.

Szilágyi Ildikó, a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője (Fotók: Horváth Csaba)

Egyszerűsített, az összes termékre keresőszó alapján találati listát adó modul is található a honlapon, itt is konkrét termékekre lehet rákeresni.A hatóság mindemellett a napi hírei között mindig közzéteszi az aktuális, legfrissebb letiltó közlemények listáját is, a „Termékbiztonság” menüpont alatt található almenüpontokban pedig a közelmúltban letiltott termékek is nyomon követhetőek. E menüpont alatt megtalálható egy havi bontású lista is, az aktuális hónapban letiltott termékekről, illetve az itt találhatók meg az Európai Unió más tagállamaiban letiltott termékek hivatkozásai is.

Ha valaki rendszeresen szeretne információkat kapni a legfrissebb aktualitásokról, feliratkozhat a hatóság tematikus hírleveleire, amelynek eredményeképpen a látogató közvetlen értesítést kap arról, e témakörben új információ kerül fel a honlapra.

A www.piacfelugyelet.hu oldalon a Magyar Köztársaság termékbiztonsági rendszere érhető el (KPIR). A rendszer az áruk és a szolgáltatások biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárásról szóló 79/1998. (IV.29.) korm. rendelet értelmében tartalmazza valamennyi magyar piacfelügyeleti feladatkörrel rendelkező hatóság és megfelelőség-tanúsítást végző szervezet bejelentését. A hatósági bejelentések közül ezeken az oldalakon azok láthatók, melyeket az adatok tulajdonosai a nyilvánosság számára elérhetővé kívánnak tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!