Hírek

2013.11.18. 18:45

Sokan szegénységben

Az otthoni körülmények, a családi háttér, a szülők iskolázottsága, jövedelmi helyzete nagy hatással vannak a gyermekek testi, lelki és szellemi fejlődésére, későbbi lehetőségeikre és életükre.

Kelemen Attila

Magyarországon a szegénység által leginkább veszélyeztetett korosztályok a gyermekek és a fiatalkorúak. 2011-ben a jövedelmi szegénységi arány a 18 év alattiak között 23, a 18–24 év közötti pályakezdő fiatalok között 19 százalék volt. A gyermekes háztartások több mint 60 százaléáka él szegénységben, ott, ahol egyetlen kereső sincs, ez az arány csaknem négyszer haladja meg a gyermektelen munkanélküli háztartásokét. Az iskolarendszerű oktatásban nappali tagozaton tanulók 29 százaléka volt hátrányos helyzetű 2011-ben.

Az ilyen körülmények között élő gyermekek aránya az óvodások, általános iskolások és a szakiskolai és speciális szakiskolai tanulók között 31–36 százalék országosan. Az érettségit adó képzéseken arányuk már jóval kisebb: 10–16 százalék. Ennek oka, hogy a problémás környezetből érkező gyermekek többsége lemorzsolódik, és nagyobb hányaduk már nem jut el az érettségiig.A hátrányos helyzetből induló gyermekek aránya különösen a keleti országrészben és Dél-Dunántúlon magas. A megyék közül Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád vezeti a statisztikákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!