Hírek

2013.12.15. 11:17

Jótanácsok a karácsonyi ajándékvásárlásra

Szombathely - Már gyermekkorban megtanuljuk, hogy a tűzzel vigyázni kell. Fontos ugyanakkor, hogy az ajándékvásárlásnál is figyeljünk: a karácsonyfára kerülő fényfüzérek, de az ajándékba adott gyermekjátékok is lehetnek veszélyesek.

Kupi Györgyi

Két éve az Európai Bizottság a termékbiztonság és a karácsonyi ünnepek összefüggéseiről összeállított útmutatójában azokat a legfontosabb tudnivalókat foglalta össze, amelyek betartása esetén sokkal kisebb a kockázata annak, hogy az ajándékok kibontását követően első utunk a baleseti ambulanciára vezessen. Fontos ezeket betartani még akkor is, ha kellő odafigyeléssel a kockázatok is elkerülhetők.

Soha nem szabad olyan játékot vásárolni, amelyen nem szerepel a CE jelölés. A CE- jelölés kötelezettségvállalás a játék gyártójától arra nézve, hogy a játék megfelel valamennyi alkalmazandó uniós biztonsági előírásnak, mely előírások a világon a legszigorúbbak. Háromévesnél fiatalabb gyermekeknek ne vegyünk apró, leválasztható alkatrészekkel rendelkező játékokat.

A háromévesnél fiatalabb gyermekeknél komoly veszélyt jelent a fulladás, mivel hajlamosak mindent a szájukba venni. Az a játék, amelyen ez a jelzés látható, három évesnél fiatalabb gyermeknek nem való – figyelmeztet Szilágyi Ildikó, a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője.

Olvassuk el a használati utasítást és az abban szereplő minden figyelmeztetést. Vegyük komolyan a célcsoport korára vonatkozó ajánlást és a biztonsági figyelmeztetéseket. Győződjünk meg róla, hogy a játék megfelel a gyermek korának – valahányszor új játékot vásárolunk, vegyük figyelembe gyermekünk természetét, szokásait és viselkedését, és tartsuk szemmel a gyermeket játék közben.

Győződjünk meg róla, hogy a gyermekek a játékokkal rendeltetésszerűen játszanak, és azok megfelelnek koruknak és képességeiknek. Ha a gyermekek felügyelet mellett játszanak, nagyobb biztonságban vannak.

A játékokat mindig megbízható üzletekből, illetve online áruházakból szerezzük be, ezekben boltokban jól ismerik az értékesített játékokat, és általában vissza is veszik a hibás árut. A használtan vett, illetve barátoktól „megörökölt" játékokat vizsgáljuk át figyelmesen. Mivel régebbiek, lehet, hogy nem felelnek meg a jelenlegi biztonsági előírásoknak. Ha a játék biztonságosságával kapcsolatban problémák merülnek fel, mindig értesítsük a gyártót vagy azt a kereskedőt, akitől a játékot vettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!