Hírek

2014.07.17. 13:10

Országosan sem volt még ilyen illegális exhumálással terhelt botrányos ügy

Szombathely - Az illegális exhumálás árán visszacserélt halottak történetét olvasóink érdeklődésére infografikusunk idővonalra vetítette az érthetőség, a jobb áttekinthetőség kedvéért.

Merklin Tímea

A bonyolult botrányos ügy előtt döbbenten és értetlenül áll a temetkezési szakma is. Nem értik, miként lehet elkövetni ilyen súlyos kegyeletsértést, és roppantul sajnálják az emberek megrendült bizalmát. Azt sem értik, hogy lehetséges ennyi szabálytalanság egy ügyben? Minden temetkezéssel foglalkozó vállalkozónak vizsgáznia kell, pontosan kell ismernie és be kell tartania a szabályokat.

A temetés-előkészítések sok pontján keletkezhet hiba, de csak a kellő „precizitás híján", akkor, ha nem követik az eljárásban a szabályokat. Az emberi figyelmetlenség – mondják – kisebb szerepet játszhat, hiszen minden dokumentálva van a halottszállításban, minden átadáskor-átvételkor azonosítani kell a holttesteket, lehetetlen összekeverni őket. Hogy ebben az esetben mégis megtörtént, az azt jelenti, hogy sok hiba és szabálytalanság van az események sorában.

Az idővonal a halottcsere és a hozzákapcsolódó illegális exhumálás ügyét mutatja az események sorrendjében: a hétfői (július 7.) gencsapáti temetéstől a Jáki úton (július 11.) és a gencsapátiban szombatra virradóra történteken (július 12.) át addig, míg a népegészségügyi hatóság hétfőn (július 14.) megkezdte a vizsgálatot. Infografika: Kelemen Attila

A fenti infografikán látható eseményekhez kapcsolódó főbb kérdéseink (amelyekre a mai napig nincs válasz) a következők: Hol cserélhették össze a holttesteket? A gencs-apáti hűtőházban? Miért nem volt lábcédula a Jáki úti temetőbe vitt halotton? Mert rájöttek, hogy azt már eltemették, akit ide kellett volna hozni, és levették róla a cédulát, hogy ki ne derüljön, hogy ez a holttest nem azonos azzal a személlyel? Hogy jutott el a Jáki úti temetőben a ravatalozóig egy azonosítatlan holttest? Aztán hogy jutott ki onnan? Ki mikor hogyan hova vitte? Milyen volt az átadás-átvétel ki- és bemenetkor? Vajon mit mutatnak a dokumentumok? Miért nem értesítették a nép-egészségügyi hatóságot az azonosítatlan holttest megjelenéséről? Vajon miért nem tett bejelentést, feljelentést a rendőrségen senki kegyeletsértés miatt? Hogy kerülhetett sor az illegális exhumálásra a Gencsapáti temetőben? Ki tudott erről? Ha hatósági engedélyt nem is kértek, de legalább a hozzátartozók adták-e ehhez a beleegyezésüket?

Az illegális exhumálás csak akkor bűncselekmény-e a hozzátartozók feljelentést tesznek? Minek minősül? Felfüggesztette-e a népegészségügy a vétkes vállalkozó működését? Milyen büntetést kaphat?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!