Hírek

2014.07.16. 14:13

A lábcédula nem tűnhet el

Szombathely – Hogy fordulhat elő, hogy a holttesteket összecserélik? Hogy minősíti a szakma az illegális exhumálást?

Merklin Tímea

A Jáki úti temetőben kiderült holttestcsere és a Gencsapátiban történt engedély nélküli sírnyitás kapcsán kértük az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület alelnöke, dr. Ladocsi Géza szakértői véleményét: hol fordulhat elő olyan hiba, hogy a holttestek összecserélhetők. Amint elmondta, nyilvánvalóan azonosító dokumentum híján történhet ez meg, de mivel kettő van, kéz- és lábcédula, nehezen elképzelhető, hogy véletlenül mindkettő leszakad. „A lábcédula a halott szállítólevele. Ahol csak felveszik vagy leteszik, azonosítani kell. A szállítás minden pontján átadás-átvétel van, papíron, aláírással – mondta. – Hogy az engedély nélküli sírnyitás milyen jellegű bűn, bűntény-e, azt nem tudom, de biztos, hogy súlyos kegyeletsértés.

– A lábcédula nem tűnhet el – mondta dr. Ladocsi Géza. – A halál bekövetkezte után a halott még egy órán át az ágyon van, addig nem vihetik el onnan, amíg rá nem kerül a kéz- és lábcédula, utána viszik a hűtőbe. Mikor a kórházi patológia kiadja, köteles meggyőződni róla, hogy rajta van-e az azonosító. Így adják ki a szállítónak, akinek alá kell írni a papírt: átvettem. Különböző városokban más-más szabályok vannak, de általában a halottat az elhalálozás helye szerinti hűtőbe kell vinni. Amikor a temetőbe viszik, az üzemeltető díjat kér a halott átvételéért, a cég, amelyik hozta befizeti. Minden szállítási ponton van átadás-átvétel. Azonosító dokumentumok nélkül nem lehet a temetőbe se bevinni, se kivinni a halottat. Szerintem érdekes kérdés – amellett, hogy Gencsapátiban engedély nélkül vették ki a sírból a halottat –, mi lett annak a holttestnek a sorsa, amit július 11-én a Jáki úton a ravatalozóba vittek. Hogy vették át azonosító híján? És hova lett, miután a temetés elmaradt?

– Jogi minősítést nem tudok az illegális exhumálásra, de a szabály szerint engedély nélküli sírnyitás nem lehetséges. Az exhumálást a család rendeli meg valamilyen okból – például máshová kívánja temetni, hamvasztást akar –, tehát jelen vannak a sírnyitásnál a családtagok, kimegy hivatalból a népegészségügyi szolgálat, a temetkezési vállalat dolgozói nyitják ki a sírt. Szerintem, ha nem szabad valamit, az bűn.

Megkapták-e az ügyet a népegészségügytől? Miben indul nyomozás? Bűncselekmény-e az illegális exhumálás? Mi jár érte? Tett-e feljelentést hozzátartozó? Érkezett-e állampolgári bejelentés? – kérdeztük a rendőrségtől, amely azt a tájékoztatást adta: „sem feljelentés, sem állampolgári bejelentés nem érkezett az ügyben."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!