Hírek

2014.10.06. 12:53

Civilként, szakmai munkát folytatva politizálnak

A kisvárosok, kistelepülések érdekében politizálna egyetlen civil résztvevőként a megyei közgyűlésben a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület.

Simon Erzsébet

A Megyeháza előtt tartott hétfői kampányzáró sajtótájékoztatón a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület elnöke, Vargyai Vilmos, és első két listavezetője, dr. Németh Kálmán és Patyi Elemér vett részt.

A Megyeháza előtt balról jobbra: dr. Németh Kálmán, Vargyai Vilmos, Patyi Elemér (Fotó: Simon Erzsébet)

Vargyai Vilmos, Uraiújfalu polgármestere elmondta: az egyesület egyedüli civil szervezetként indul a megyei közgyűlési választáson. 2000-ben lehetett szavazni a jelöltjeikre, akkor két képviselőt és egy bizottsági tagot delegálhattak a megyei közgyűlésbe. 2010-ben nem indítottak jelölteket, az idei választásra a szükséges ajánlások többszörösét begyűjtve listát állítottak. A szavazólapokon szereplő öt sikeres polgármester a következő: dr. Németh Kálmán Répcelak, Patyi Elemér Bögöte, Király Árpád Csepreg, Fukszberger Imre Csehimindszent és Kéry Szabolcs Bozzai polgármestere.

Dr. Németh Kálmán hangsúlyozta: az egyesület tagjai figyelemmel kísérték az elmúlt négy év megyei önkormányzati munkáját, és úgy vélik, számos javítani és változtatni való akad. Persze azzal is tisztában vannak, hogy az elmúlt években központi döntés alapján csökkent a megyei önkormányzatok szerepe, de remélik – az induló EU-s pályázatok miatt is -, hogy ebben a ciklusban növekedni fog. Elengedhetetlennek tartják, hogy a megyei önkormányzat nagyobb szerepet vállaljon a vasi emberek mindennapjainak javításában. Patyi Elemér sajnálatosnak nevezte, hogy a megyei közgyűlési képviselői helyekért ringbe szálló pártoknak nincs programjuk. A Polgármesterek Vas Megyéért Egyesületnek viszont van: a megyeszékhely kivételével valamennyi településre eljuttatták a terveik legfontosabb pontjait egy jövő évi, a jelölteket ábrázoló kártyanaptáron. Szeretnék elérni, hogy a közbiztonság javítása érdekében minden településen legyen kiépített térfigyelő kamerarendszer, az idősek, betegek személyi segélyhívón jelezhessék, ha bajba kerülnek, kiemelt programként foglalkoznak a megye szennyvízcsatornázásával, hiszen a 216 vasi településből még 96-ban nincs kiépített hálózat és tisztítómű. Arra ösztönzik a vállakozásokat, hogy a falvakban és a kisebb városokban teremtsenek munkahelyet; helyzetbe hoznák a vasi vállakozókat úgy is, hogy egy kiadványban szerepeltetik azoknak a cégeknek a listáját, amelyek önkormányzati fejlesztésekkel foglalkoznak. Legfőképpen azért, hogy a vasi helyhatóságok pályáztatás esetén ne más megyebeliekkel dolgoztassanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!