Hírek

2014.11.11. 10:24

Kéknyelv betegség: korlátozó intézkedéseket vezettek be Vas megye keleti részén lévő állattartó telepeken

A sárvári, a celldömölki és a vasvári járás 52 településén korlátozó intézkedéseket vezettek be az úgynevezett kéknyelv betegség miatt.

Nagy Ildikó

A megyében egyelőre nem találtak beteg állatot, ám a kizárólag  kérődzőket fenyegető kór folyamatosan terjed az országban  - derül ki a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Hatóságának közleményéből.

Szélessy Zoltán. Fotók: Timár Gergely

Az első eseteket Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében észleltékoktóber elején. A vírus okozta betegség közvetítői - a Culicoides nembe tartozó törpeszúnyogok - a betegség terjedésének szempontjából kedvezőtlen időjárási viszonyok (enyhe idő) miatt továbbra is nagy számban vannak jelen, így a betegség hétről-hétre az ország egyre nagyobb területén jelent meg, eddig 34 állattartó telepen állapították meg. A legutóbbi Tolna megyében, és mivel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által kijelölt, 150 kilométeres megfigyelési körzet Vas megyét is érinti, a celldömölki, a sárvári és a vasvári járás területén - csupán óvintézkedésként  - korlátozó intézkedéseket vezettek be.

- Fontos tudni, hogy a kéknyelv betegségre kizárólag a kérődző állatok fogékonyak, a vírus állatról emberre nem terjed és az esetlegesen fertőzött állatból előállított élelmiszer sem jelent veszélyt a fogyasztóra  tudtuk meg Horváthné dr. Sélley Erzsébet igazgató főállatorvostól.

A betegség jellemző tünetei az orrfolyás, a könnyezés, az ödémás a szájból kilógó nyelv. A magas lázzal járó betegség a kérődző állatok nyelvét, emésztőrendszerét, valamint izomzatát támadja meg. Leginkább fogékonyak a juhok, aztán a kecskék, a szarvasmarhák és a vadon élő kérődzők. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövődményekkel járhat, és sokáig elhúzódhat. Nem kell elhullásokra számítani a kérődző vadállományban, mivel e fajok kevésbé érzékenyek a kéknyelvűségre.

A korlátozó intézkedések az "állatmozgatásokat" érintik, állatszállítások során kiegészítő bizonyítványok szükségesek, illetve bizonyos feltételekhez kötöttek. A védekezésben a szúnyogirtás is fontos a betegség terjedésének megakadályozásában.

A kéknyelv betegségben elhullott vagy a kór felderítése miatt leölt állatokért állami kártalanítás jár, ha az állattartó eleget tesz a bejelentési kötelezettségének.

- Kérjük a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv-betegség tüneteire legyenek fokozott figyelemmel, és gyanú esetén haladéktalanul forduljanak állatorvoshoz - tette hozzá az igazgató főállatorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!