Hírek

2015.03.06. 10:55

A hét eseményei Vas megyében

Vas megye - Újra kattognak a varrógépek Kőszegen, átadták a Markusovszky kórház belgyógyászati tömbjét, új fejezet kezdődik az oladi platón - a hét legérdekesebb hírei.

Török Tibor

Kínhalál a kerítésen

Szombathely – Kerítésbe akadt, kimúlt szarvast találtak a lovas polgárőrök. Vajon mennyit szenvedhetett az állat, miután a lába beakadt és nem tudott szabadulni?

A kerítésbe áramot is vezettek. Sátory Károly lovas polgár-őr szerint nyilván arra gondolva, hogy így „hatásosabb". A törvény nem szabályozza, milyen lehet a kerítés, pedig a feladat nem kisebb: egyszerre kell védeni a terményt is, az állatokat is. Mi a megoldás?

Gagyi István, a megyei vadászkamara elnöke szerint a földhasználóknak együtt kellene működniük a vadászokkal, és a kerítés telepítése előtt megtudni, merre járnak az állatok, hogy az útjukba ne kerüljön kerítés. A természetőr, állatvédő Bogáti András úgy véli, állami támogatást kellene adni a gazdáknak, hogy ne csak a földjüket kerítsék be, hanem a szükséges utat meghagyva húzzanak kerítéseket. Ez sok kilométerrel több drót lehet, sokkal drágább, viszont közérdek.

Gagyi István, a megyei vadászkamara elnöke egy olyan vad trófeáját mutatja, amely tavaly akadt fenn egy villanypásztoron. Fotó: Szendi Péter

Feléledt a cicifix - 90 ember dolgozik már náluk

Kőszeg – Alig több mint egy éve még a város életében oly fontos cég közelgő bezárásáról közöltünk cikkeket. Most újra kattognak a varrógépek. Mi történt?

2013 nyarán robbant a hír: bezárás előtt áll a patinás ruhaipari cég Kőszegen. Szeptemberben az alkalmazottak többsége már meg is kapta a felmondást. Akkorra már elsősorban a fiatalok, akik nem számíthattak végkielégítésre, el is hagyták a céget, amelynek vezetése 199 főt jelentett be csoportos létszámleépítésre a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában. Okként a külföldi kereslet csökkenését jelölték meg. A cég bezárásával valójában úgy 400 ember állásának megszűnéséről volt szó összesen. Most viszont varrónőket keres az üzem. Vajon mi történt?

Léhmann Erzsébet a részvénytársaság kőszegi üzemében. Fotó: Unger Tamás

Új fejezet kezdődik a platón

Szombathely – Sokéves, fordulatokkal tarkított történet az oladi platóé. A lényeg viszont mindig ugyanaz volt: beépíteni a város egyik legszebb helyén lévő területet. E szándékot azonban sokszor keresztezték belső és külső akadályok. Mi a helyzet most? – ennek jártunk utána.

A város fölött húzódó, csaknem 70 hektáros terület nagy városi érték, hiszen szép a környezet, jó a mikroklíma, nincsenek természetes akadályok. Így érthető, hogy sokan építkeznének, laknának itt. Az elmúlt években komoly közművesítés is történt, hosszas viták után a tényleges fejlesztések útjára lépett a Szombathely Olad-Plató Vízközmű Társulat (VT). A viták nem egy esetben peres eljárásig jutottak, a társulat ezeket megnyerte. Ugyanakkor ma is folynak még jogi eljárások.

A társulat legnagyobb kihívásainak egyike a 2008-as gazdasági és pénzügyi válság leküzdése volt. Ez sikerült, és amint azt az Intéző Bizottság elnöke, Jelinek Endre és a társulat egyik jogi képviselője, dr. Kövesdi Zoltán ügyvéd elmondta, új szakaszába léphet az oladi plató története.

Felgyújtotta a feleségét

Győr, Szombathely – A Győri Ítélőtábla emberölés bűntettének kísérlete miatt tárgyal egy megyei ügyet. A vádlott féltékenysége miatt felgyújtotta saját magát, a feleségét és a házát is. A nő csak azért maradt életben, mert gyorsan eloltották a tüzet és szakszerűen látták el.

A Szombathelyi Törvényszék elsőfokon tárgyalta az ügyet. A vádlott a feleségével Kemenesmagasiban lakott együtt, házasságuk fennállása alatt sokat veszekedtek, amelynek fő oka az volt, hogy a sértett féltékeny volt a vádlottra. Ennek, mint kiderült az első tárgyalás során, alapja is volt, mivel 2012 szeptemberében közelebbi kapcsolatba került a vádlott egy másik nővel. Ezután a vádlott és a sértett közti veszekedések gyakoribbá váltak. 2013. szeptember 3-án a férj hazatérve a munkából megebédelt, majd lepihent. A sértett eközben ismét felelősségre vonta a vádlottat és meggyanúsította, hogy ismét megcsalja őt.

Átadták a Markusovszky kórház belgyógyászati tömbjét

Szombathely – Több mint hatmilliárd forintos beruházással elkészült a Markusovszky kórház új belgyógyászati tömbje, amit csütörtökön adtak át ünnepélyesen.

Az új belgyógyászati tömb alapkőletétele 2013 októberében volt. Egy év múlva már készen állt az épület. Az átadás-átvételi folyamat lezárulta után az elmúlt hónapban az intézmény megkapta a használatbavételi engedélyt. Tegnap pedig az ünnepélyes átadás is megtörtént.

– Útban Szombathely felé arra gondoltam, hogy az egészségügy is honvédelem, így én most honvédelmi miniszterként szólok önökhöz – kezdte köszöntőjét Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. Az avatáson beszédet mondott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is.

Balog Zoltán és dr. Hende Csaba miniszterek, valamint dr. Puskás Tivadar polgármester az avatáson. Fotó: Benkő Sándor

A lovak hivatali útvesztőben

Zalalövő – Múlt év végén elsőként számoltunk be a Pankaszra került, egy fatelepen tartott 60 ló sorsáról. Az állatok egy zalalövői telepen töltötték a telet, svájci szervezet finanszírozta a tartásukat. A meglehetősen kacifántos történetre egy svájci állatvédő szervezet vezetője, Regula Schwarzenbach derített fényt még a múlt év végén. A hölgyet azért kereste meg az állatok tulajdonosa, a német Iris M., hogy segítséget kérjen a Magyarországon tartott, jórészt vágóhidakról mentett lovainak, amelyeket ekkor még Bács-Kiskun megyében tartott egy tanyán.

Horváth László, a zalalövői major tulajdonosa fogadta be a lovakat. Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!