Hírek

2015.03.07. 08:19

Jelölgessen Ön is! – Ilyen a Vas megyei kátyútérkép

Vas megye - Olvasóink rengeteg fotót és információt küldtek szerkesztőségünkbe arról, hogy a megye mely útszakaszain találkozhatnak az autósok kátyúval. Az eddig beérkezett adatok alapján elkészítettük Vas megye kátyútérképét, de továbbra is várjuk olvasóink fotóit és észrevételeit.

Unger Tamás

Mint arról korábban már beszámoltunk, az országos közúthálózat és így a Vas megyei utak csaknem fele teljes körű felújításra szorul. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a fagyási-olvadási ciklus okozza a legtöbb burkolathibát, amelyek többsége a régi építésű utakon alakul ki.

A kátyúkról a közútkezelő társaság saját útellenőrzésein és bejelentések során értesül. A lakossági észrevételeket igyekeznek mihamarabb beépíteni az ütemtervbe, de első körben minden esetben a gyorsforgalmi és főutakon, majd a kevésbé forgalmas mellékutakon, végül a bekötőutakon tudják ezen munkákat elvégezni.

Mint megtudtuk, a kátyúzási munkák tartósságát két tényező befolyásolja leginkább: az időjárás és az út állapota, pontosabban a pályaszerkezet épsége. Egy jobb útalappal rendelkező szakasz esetén a megfelelő technológiával és időben készült kátyúzási munkák hosszú távon is megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan mellékutak, ahol hiába végeznek kátyúzást, az útfelület olyan állapotban van, hogy ott nem tud tartós maradni, és ismét úthibák, kátyúk keletkeznek. A legnagyobb probléma télen van, mivel ekkor zárva vannak a melegaszfalt-keverő telepek, így csak ideiglenes javítási munkálatokat tudnak végezni.

Ilyenkor az egyetlen cél a balesetveszélyes hibák mihamarabbi megszüntetése. Viszont télen is száraz, 0 fok feletti hőmérséklet szükséges a kátyúzáshoz.

Grafika: Kelemen Attila

Rohonci László, a Szova Zrt. építési csoportvezetője elmondta, hogy a Szombathelyen belüli területek az önkormányzathoz tartoznak, a városon kívüli területek többsége pedig a közútkezelő tulajdonát képezik.

Hozzátette, hogy a Szova Zrt. munkatársai folyamatosan végzik az ütőkátyúk javítását.

– A munkálatokat az önkormányzat rendeli meg. Amennyiben a kátyú veszélyes, rövid időn, akár néhány órán belül is kiérkezhetnek a szakemberek a helyszínre.

Rohonci Lászlótól megtudtuk, hogy jelenleg folyamatban van Szombathelyen a Síp utca kátyúzása, a Dob és Vadvirág utca kátyúzását pedig a héten végezték el. A vaol.hu-n bejelentett többi utca kátyúzását pedig fontossági sorrendben végzik el a közeljövőben.

Pécsi Norbert Sándor elmondása szerint a vaol.hu olvasóinak bejelentései közül hat vonatkozik a közút által kezelt utakra, a többi mind önkormányzati kezelésben van.

– Bögötön a jelzett ponton burkolathámlást, Ölbőn pedig padkahibát találtunk, amelyek javításáról gondoskodunk majd – mondta el a kommunikációs osztályvezető.

Celldömölkön, a Sági utcában, valamint Ólmodon a hétvégén dolgoznak majd az út minőségének javításán. Előbbi helyen, Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása 1-2 centiméter mély, nem "igazi" kátyúk találhatóak.

Ólmodon már többször javították idén az utat, és szombatra is ütemezve vannak munkák, de ezen a helyen az út teljes felújítása lenne szükséges.

Egyházasrádócon szerdán és csütörtökön kátyúztak, Tompaládonyban pedig egy hete javították meg az útszakaszt, jelenleg ott  nincs kátyú.

Pécsi Norbert Sándor hozzátette: – Amennyiben egy autós az általunk üzemeltetett közúthálózaton kátyúkárt szenved, a káresetet társaságunk – káresemény bekövetkezési helye szerinti – illetékes megyei igazgatóságán vagy a központban lehet bejelenteni.

A bizonyítási teher a kárigénylőt terheli. Pontosan le kell írni, hol mikor és mi történt. Kárigényt a jármű tulajdonosa vagy az általa meghatalmazott személy jelenthet be, ezért a jármű forgalmi engedélyének másolatát is szükséges csatolni. A kártérítés igényléséhez szükség van egy  kárbejelentő lap kitöltésére, célszerű csatolni továbbá a kár összegét, a bekövetkeztét igazoló iratot, például fényképet, rendőrségi helyszínelési jegyzőkönyvet, javítási számlát.  Ezt követően a közútkezelő munkatársai a rendelkezésre álló adatok alapján kivizsgálják az esetet, majd döntenek a kárigény elismeréséről vagy elutasításáról.

Jelezze, ha kátyút lát – térképet készítünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!