Hírek

2015.05.18. 14:41

Emlékezetes élmény, ha egy karakán férfi megkönnyezi gyermeke születését

Szombathely – A közelmúltban olvasóink ismét megválasztották a hónap orvosát és ápolóját. Áprilisban dr. Nedeczky Iván nőgyógyászra, valamint Kurucz Szilvia szülésznőre esett a választás.

Lisztmayer Zsófia

Dr. Nedeczky Ivánnak könnyű feladat volt a szakmaválasztás, hiszen vidéki körzeti orvos édesapja szakértelmét és hivatástudatát látva adott volt a példa, nem is beszélve az állatorvos nagybátyról, valamint a pszichiáter nagynéniről.

– Az orvosi rendelő várója a nappalinkból nyílt. Rendelés alatt és után is gyakorta vezetett az út a penicillin szagú, fazékban főzött fecskendőkkel és tűkkel „működő" rendelőn át. Gyerekként is lázba hozott az orvoslás, bár a gimnázium negyedik évében pilótaképzőbe készültem, egyik barátom választott hivatása után menve – idézi fel emlékeit a hónap orvosa. Dr. Nedeczky Iván végül mégsem lett pilóta: huszonhatodik éve dolgozik orvosként, huszonegy éve pedig szülész-nőgyógyászként.

Dr. Nedeczky Iván nőgyógyász. Fotó: Unger Tamás

– Minden orvosnak szomorú és feledhetetlen élmény a korai halál és a gyógyító tevékenység eredménytelensége. Siker viszont a gyorsan gyógyuló beteg vagy az orvosi cselekvésnek köszönhetően problémamentesen távozó anya a megszületett egészséges gyermekével. A kudarcnak tanulásra vagy problémamegoldásra kell sarkallnia bennünket. Elgondolkodni és megoldásokat találni, kommunikálni a betegekkel és a hozzátartozóikkal. Ha nehéz egy szituáció, akkor még több időt kell szánni a tájékoztatásra, hogy mindenki láthassa: ugyanúgy történik minden, mintha Németországban vagy Svédországban lennénk. Csak sokkal szegényebb feltételek közt, de ugyanazzal a tudással és lelkesedéssel - mondja.

Kurucz Szilvia szülésznő. Fotó: Kurucz Szilvia

Kurucz Szilvia kiskorában mindig doktornéniset játszott, majd az unokaöccse születése sarkallta arra, hogy szülésznő legyen. – Tanulmányaim alatt a győri kórházban szereztem három év szakmai tapasztalatot. Mivel mindig sokat jelentett a család, szerettem volna a közelben elhelyezkedni. Igazán szerencsésnek érzem magam, hogy ez megvalósult. A celldömölki kórház az első munkahelyem, öt éve dolgozom az egészségügyben. Ez alatt az idő alatt számos pozitív élményben volt részem, nehéz kiemelni közülük egyet. Emlékezetes marad, amikor többszöri próbálkozás után teherbe esett asszony jön szülni, vagy amikor egy karakán férfi megkönnyezi gyermeke születését. Úgy gondolom, minden egyes nap teljes embert kíván. Próbálok érzelmileg elhatárolódni, de ez bizonyos esetekben nem lehetséges. Egy már gyermekét elvesztett szülő nő testileg és lelkileg is nagyobb támogatást igényel. Ilyenkor különösen fontos, hogy ne csak szakmailag álljak helyt, hanem emberként is.

A szülésznő szerint nagyszerű dolog végigkísérni egy nő vajúdását, segíteni és lelki támaszt nyújtani neki a nehezebb pillanatokban.

– Minden egyes szülés feledhetetlen. Igaz a mondás, miszerint az anyáknak megadatott az emberiség által ismert legnagyobb kincs: a tudat, hogy jobbá tehetik valaki másnak az életét.

Kapcsolódó cikkek:

„Siker, ha az anya egészséges gyermekével távozik tőlünk" – Minden, amit tudni érdemes a hónap orvosáról, dr. Nedeczky Iván nőgyógyászról

Felbecsülhetetlen érzés látni a szülők boldogságát – Amit a hónap ápolójáról, Kurucz Szilviáról tudni érdemes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!