Hírek

2015.09.08. 16:14

Családi szponzor - Több tízezer forintba kerül az edzés

Szombathely - Felszerelés, tagsági díj, utazások csak három tétel a sportolás költségeiből. Ha szereti a gyerek, kifizeti a szülő a foglalkozásokat.

Bakos Ágnes

– Nagyon jó, hogy bevezették a mindennapos testnevelést az iskolákban – kezdte Varga Jenő, a Városi Diáksport Bizottság elnöke. A szakember szerint, a legfontosabb, hogy a gyerekeknek legyen hol és mikor sportolni, és az, hogy a testnevelő tanárok minél szélesebb körű alapot adjanak az iskolában. A sportszakkörök, sportkörök is fontosak: ha helyben van lehetősége a gyereknek olyan sportágat űzni, amihez leginkább kedvet érez. – Ezek után az egyesületi sport a következő lépés – sorolta a bizottság elnöke. Fontos, hogy jól felszerelt egyesületet válasszon a szülő, meg persze a gyerek eszközeire is költeni kell. Nem érdemes kompromisszumot kötni: meg kell venni a minőségi felszerelést. Példaként egy megfelelő görkorcsolyát említett Varga Jenő, a gurulós sporteszköz több tízezer forintba kerül. Viszont egy rossz minőségű, olcsó korcsolya elveheti a gyerek kedvét a sporttól.

Kovács Olivér, Kovács András Márton, Komjáthy Eszter, Varga Dávid, Pikáts Márk. Fotó: Unger Tamás

– Többet is kipróbáltunk, egyszerűen nem volt sikerélménye a gyereknek, hiába hajtott, innentől pedig nem volt motivációja a mozgásra, a sportra – mondta a legszélsőségesebb példát Varga Jenő. – A ruházat igazán nem tétel, sok helyen kaphatóak jó minőségű sportruhák elfogadható áron. Viszont bármilyen sportról beszélünk, a cipő alap, annak kiválasztásánál érdemes szakember véleményét kikérni. A testtartás, a súlypont elhelyezkedés nagyon fontos, különösen, ha komoly terhelést kap a test, például versenysport esetén. Nagy gyakorlata van már Saly Zsuzsának: öt éve focizik a nagyobbik lánya, Veronika. A kisebbik, Anita pedig tavasz óta kézilabdázik. Korábban járt néptáncra, hip-hop táncra is. Az egyesületek között sok különbség van – mondta el Saly Zsuzsa.

Van ahol többet, van, ahol kevesebbet adnak a tagdíjért. Egy nagyobb egyesület csapatánál például a beszedett pár ezer forintért cserébe még profi cipőt és teljes felszerelést is adnak, egy kisebb egyesületnél nem fér bele a felszerelés, csak a tréning költsége.

– A cipő a legdrágább, ez nem kérdés – mondta el az anyuka. Az ember a legjobbat akarja a gyerekének, így megveszi, amire szükség van. Nagy tétel még a Saly családban az ingázás. Felsőcsatáron laknak, a lányok Szombathelyen sportolnak, hetente két-három edzésre hozzák őket. – A hétvégi versenyeket, tornákat is bele kell számolni, ha nincs busz, akkor pedig a szülők a sofőrök – adta hozzá az újabb tételt a költségekhez Zsuzsa. Összeszámolva, több tízezer forint a rendszeres sportolás – havonta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!