Hírek

2015.10.19. 16:25

Idén legalább 11 alkalommal vertek át időseket az álunokák Vas megyében

Szombathely - Ismeretlenek hívásakor legyünk körültekintőek és kellőképpen gyanakvóak. A hozzátartozók is sokat tehetnek azért, hogy a nagyi ne váljon áldozattá.

Budai Dávid

A múlt héten írtunk a magát unokának kiadó csalóról, aki 400 ezer forintot akart kicsalni egy idős asszonytól, azonban szerencsére ezúttal a nagymama átlátott a szitán. Időközben megérkezett a rendőrség válasza és ígéretünkhöz híven most elmondjuk, mik a rendőrség tapasztalatai az ilyen típusú csalásokkal kapcsolatban. Dr. Kazmar Enikő a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tájékoztatott, hogy a megyében 11 esetben történt rendőri intézkedés úgynevezett „unokázós” módszerrel fellépő trükkös csalók miatt január 1. és október 15. között. Megtudtuk, hogy ez a fajta elkövetési módszer már korábbról ismert a hatóság előtt.

A rendőrség azt tanácsolja, hasonló jellegű telefonhívás esetén minden esetben legyünk körültekintőek és kellően gyanakvóak. Segíthet a trükkös csalók kiszűrésében, ha a hívott fél olyasmire kérdez rá a telefonbeszélgetés során, amelyre a választ kizárólag az unoka tudhatja. Általánosságban elmondható, ha ismeretlen keres meg bennünket valamilyen ürüggyel, akkor célszerű visszaellenőrizni a kérést! A rendőrség szóvivője azt javasolja, hívjuk fel a hozzátartozót, valós-e a telefonon előadott történet. Célszerű megfogadni az előzőekben írt tanácsokat, mert betartásuk esetén nagyobb valószínűséggel megelőzhető a bűncselekmény. Amennyiben mégis kár ér valakit, az forduljon a rendőrséghez.

(Illusztráció: Unger Tamás)

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján szeptember 8-án közzétett felhívás szerint az ilyen típusú csalások esetében a leggyakoribb "mesék", vagyis színlelt okok, hogy az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett és az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége. Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni. Sőt az is előfordul, hogy azt mondják, a hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van és csak pénzért cserébe engedik szabadon. A rendőrség felhívja a figyelmet arra is, hogy sok esetben a csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése céljából olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak. Továbbá azt javasolják, hogy bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget. Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát. Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék. A hozzátartozók is sokat tehetnek azért, hogy idős rokonaik ne váljanak csalók áldozatává. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!