Hírek

2015.11.01. 15:07

Angyali szépségek a Szombathelyi Székesegyházban - Felújították a Madonna-kápolnát

Szombathely – Mindenszentek alkalmából Veres András megyéspüspök ünnepi misét celebrált a székesegyház felújított Madonna-kápolnájában.

A Madonna-kápolna az egyetlen helyiség a székesegyházban, amely a második világháborús bombázáskor nem sérült meg. Így az itt található freskók a templom legrégibb alkotásai. A kupolán Winterhalder Utolsó ítélete látható, az oldalfalak egyikén pedig Jákob látomása, ahogy egy égig érő létrán angyalok sétálnak fel és le.

– Ez a jelenet közel áll a szívemhez, mert a templom és a kápolna valós értelmét ábrázolja. Egy összekötő kapocs ég és föld között – mondta Veres András.

A csaknem egy évig lezárt területen nyolcfős restaurátorcsapat dolgozott. Míg korábban a freskók motívumai a szennyeződésektől alig voltak láthatók, most üdék, világosak. A kőművesmunkák során a kápolna új padlóburkolatot, az asztalosmunkáknak köszönhetően pedig új, modern padsorokat kapott. A régi oltár menthető részének új otthont találtak. Helyére márvány oltár került. Az új berendezés nem akar versenyre kelni a freskók varázslatos hangulatával, de nagyon szép harmóniát alkot azzal. A felszentelés után ismét a hétköznapi misék színtere lesz a kápolna, amit már nagyon hiányoltak a szombathelyiek. 2016-tól szentségimádásra is sor kerül a kápolnában. Azaz, mindig lesznek, akik az oltár előtt imádkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!