Hírek

2015.12.13. 08:14

Luc vagy Nordmann? - Megnéztük, Szombathelyen mennyiért vehetünk fenyőt

Szombathely - Az árak nem emelkedtek tavaly óta, és alkudni szinte mindenhol lehet. A legkeresettebb idén a Nordmann-fenyő. Szerdától indul a roham a fákért.

Budai Dávid

A karácsony közeledtének a legbiztosabb jele, amikor szerte a megyében megjelennek a fenyőárusok. Ez a nap idén december 12-én jött el, legalábbis ahol jártunk, ott éppen ezen a napon pakolták ki először portékájukat az árusok. Természetesen a legfontosabb kérdés, hogy mennyibe kerül most a karácsonyfának szánt fenyő. Egy nevét nem vállaló árus szerint mindenki marad a tavalyi áraknál. A lucfenyő métere 1400-2000 forint között van - minőségtől függően. A Nordmann-fenyő méteréért viszont 5 ezer forintot is elkérhetnek. Igaz, ez csak irányár, hiszen alkudni szinte mindenhol lehet, sőt valamikor erre sincs szükség. Egy fiatal pár éppen egy 1,9 méteres lucfenyőt választott, amelynek a szabott ára 3 ezer 600 forint lett volna, de végül nem annyi lett. „Gyerek van? Egy? Akkor 3 ezer." A régi karácsonyfásoknál mindig lehet alkudni, ráadásul ezt egyáltalán nem is veszik rossz néven. Az árakkal tehát nem lehet gond, amiből viszont vannak viták az az, hogy hogyan mérik a fát. A szabály az, hogy a legfelső ág felhajtásáig mérnek.

Megtudtuk: a tavalyi év nem sikerült túl jól, mivel a babona szerint minden ötödik év rossz év. A magyarázat szerint, mivel a műfenyők termékadóját idén január elsejével megemelték, a multik felhalmozott készletüket szinte ingyen kínálták, és ez bizony az élőfenyő eladásra is rányomta a bélyegét, ezért több száz fa maradt árusunk nyakán. Idén bizakodóbb, igaz kevesebb fát is vágott, mint tavaly. Kiderült azonban az is, hogy nem csak a Mikulásoknak kell tartaniuk az ellenőrzésektől, névtelenül nyilatkozó árusunknál tavaly kilenc esetben járt a revizor.

Kétféleképpen határozzák meg az árat: vagy mérnek, mint az előbbi esetben, vagy darabárat szabnak meg. Így tesz Csanádi Tibor őstermelő is, nála lucfenyőt 1500-4 ezer, ezüstöt 3 ezer-6 ezer, Nordmannt pedig 5 ezer-10 ezer  forintért vehetünk, mérettől függően. Csanádi Tibor elmondta: szombaton 10-15 érdeklődő volt, de egyelőre inkább csak nézelődtek az emberek, a vásárlással a legtöbben még várnak. Mivel ő is szombaton kezdte el árulni a fenyőket, azt még nem tudta megítélni, mi várható idén, de hatéves tapasztalata azt mondatta vele, hogy a karácsonyfa utáni roham 16-án indul csak meg és hétvégén éri el a csúcspontját. Természetesen ő is készül arra, hogy sokan - mint minden évben - az utolsó pillanatra halasztják a favásárlást. Pedig nem érdemes halogatni, mivel olcsóbb nem lesz a fa, alkudni pedig már most is lehet - tudtuk meg.

Kíváncsiak voltunk, melyik fák a legkeresettebbek. Kiderült: a legdrágább Nordmannt keresik leginkább, mivel az nem hullajtja le a levelét, és egyre keresettebbek a földlabdás fenyők is. Megtudtuk azt is, hogy bizony a karácsonyfa esetében is a méret számit. Legtöbben az 1,8-2,2 méteres fák után érdeklődnek, sőt a nagypolgári lakásokba három méter fölötti fákat is visznek. Itt már természetesen egyedi árakat szabnak a kereskedők. Az pedig nem is kérdés, hogy a fák hálózását, illetve bevágását mindenhol készségesen megteszik.

Amíg  eljön a nagy nap, érdemes hűvös helyen tartani a fát, és nem sokat ugyan, de valamit az is számít, ha vízbe állítjuk. Megtudtuk: idén a fák meglehetősen sokat szomjaztak és az enyhe időjárás sem kedvezett nekik, de azért karácsonyfahiánytól nem kell tartani. Végezetül - ha már úgyis a Nordmann-fenyő a legkeresettebb- elmondjuk, honnan származik a fenyő neve, mivel sokan helytelenül  (normann vagy normand) hívják. Pedig a kaukázusi jegenyefenyőt Alexander von Nordmann finn zoológusról nevezték el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!