Hírek

2016.01.31. 08:10

Megszűnhet vagy beolvadhat több intézmény Vas megyében is

Megszűnhet a Nemzeti Művelődési Intézet a sajtóban megjelent lista szerint, más hivatalok és intézmények beolvadhatnak.

Budai Dávid

Másfél hete jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint hetven állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi. Akkor elhangzott, a kormány csak kivételes esetben lát arra lehetőséget, hogy ezek az intézmények megmaradjanak, a végső döntés azonban csak február 10-én várható. Azóta sajtóhírek formájában napvilágot látott azoknak az intézményeknek a névsora is, amelyek az átszervezési reform áldozatául eshetnek.

A sajtóban megjelent lista (amely azért korántsem tekinthető hivatalosnak) szerint július elsejétől országosan 11 intézmény szűnne meg jogutód nélkül, egy rendelkezik megyei irodával is: a Nemzeti Művelődési Intézet, amelynek Vas Megyei Irodája a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ jogutódjaként 2013. április 1-jétől működik.

Abból a 49 intézetből, ahol az irányító minisztérium lesz a jogutód, az Igazságügyi Hivatal, az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek Szombathelyi Intézete, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, valamint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal lehet érintett, ugyanis ezeknek az intézeteknek és hivataloknak van megyei vonatkozása is. Azt egyelőre nem tudni, hány embert érinthet az intézmények megszűnése, mint ahogyan azt sem, hogy kell-e tartaniuk karcsúsítástól azokban az intézményekben, amelyek beolvadnak a minisztériumukba. A bürokráciacsökkentés keretében a kormány összesen 73 állami intézmény megszüntetését vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!