Hírek

2016.03.01. 20:19

Emlékfalat avattak a polgári védelem világnapján Szombathelyen

Megtelt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsterme kedden délután. A résztvevők a polgári védelemről emlékeztek meg, amely önkéntes alapon szerveződő kezdeményezés volt a második világháború alatt.

A polgári védelmet eleinte a korabeli légoltalmi feladatok ellátására hívták életre, majd az elmúlt évtizedek során a természeti vagy ember okozta katasztrófák megelőzése és az azokkal szembeni védekezés is tevékenységi körük részévé vált.

- Mintha az árvíz, a hurrikán, a tornádó és a földrengés nem lenne elég, az ember magának okozza legnagyobb bajt. Elég, ha csak a 21. század egyik legnagyobb biztonsági kihívását, a nemzetközi terrorizmust nézzük, amely folyamatosan emlékezteti a világ országait és közösségeit nemzeteik sebezhetőségére – hangsúlyozta Kiss Péter tűzoltó százados ünnepi köszöntőjében.

Az ünnepségen elismeréseket vehettek át a térség önkéntes mentőcsoportjainak képviselői. Ezt követően dr. Puskás Tivadar polgármester és Erdélyi Krisztián, a katasztrófavédelem igazgatója felavatta azt az emlékfalat, amely a csoportok önfeláldozó munkájának megbecsüléseként tiszteleg a bajtársak előtt.

- Ezen mentőcsoportoknak az a feladata, hogy a baj órájában - legyen az árvíz, téli hóhelyzet vagy egyéb extrém körülmény -, amikor nincs szükség hivatásos erőkre, hanem ott, helyben szerveződött civil állampolgárok, hangsúlyozom, a katasztrófavédelem által jól felkészített emberek tudnak segítséget nyújtani – mondta Erdélyi Krisztián.

Szombathelyen szerencsére az utóbbi száz évben kevés olyan alkalom volt - a világháborúkat és az 1965-ös árvizet leszámítva -, amikor a lakosság a polgári védelem segítségére szorult. Van azonban, ami nem változik: a nemzetközi feszültségek, társadalmi problémák ma is komoly kihívások elé állítják a világ vezető politikusait.

- Ha a migránsáradatra gondolunk, akkor itt van Damoklész kardja a fejünk fölött - fogalmazott dr. Puskás Tivadar polgármester és hozzátette: a különböző természeti katasztrófák esetén a polgári védelemnek, a katasztrófa elhárításának, a tűzoltóságnak, a mentőszolgálatnak ugyanúgy megvan a szerepe.

A polgári védelem példaértékű hitvallási szerint a katasztrófák csak akkor kezelhetők sikeresen, ha az átlagember is felelősséget vállal saját biztonságáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!