Hírek

2016.03.31. 09:42

Mi történt Szelestével, amióta elkerülik?

Szeleste – Gazdagodik és fejlődik a falu: itt működik a nyugat-dunántúli régió legnagyobb takarmánykeverő üzeme. Most az orvosi rendelő korszerűsítésén dolgoznak.

Simán Klára

Eddig csak pozitív visszajelzésekkel találkozott Kuti Gábor polgármester, ami az M86-os gyorsforgalmi út szelestei elkerülő szakaszát illeti: a falubeliek örülnek a rájuk szakadt nyugalomnak. Emellett a megyeszékhely és Szeleste közötti út akár tíz perc alatt megtehető autóval: komoly előny a többi – akár Szombathelyhez közelebbi - településsel szemben, hogy a többieknél nincs közvetlen lehajtó, itt pedig van. Ettől függetlenül a 650 lakosú településen nincs robbanásszerű dömping, ami az odaköltözni szándékozókat illeti – de ez nem is baj a polgármester szerint, hiszen szerencsésebb, ha lassan, fokozatosan népesül be a környék, bővül a lakosság.

- Már érezhető a falu fejlődése – mondta Kuti Gábor.

- Nemcsak itt a településen szeretnénk programokat szervezni a szelesteieknek, hanem távolabb is, hiszen most már lehetőségünk nyílik a  csoportos utazásra. Ha például az egyházközség szeretné zarándokúthoz vagy kegyhelyek meglátogatásához igénybe venni a buszokat, rendelkezésre áll – hangsúlyozta a polgármester. Természetesen a helyi programok – így a fogathajtó verseny megyei döntője, a veteránmotoros-találkozó – egész évben továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek.

Kevesen tudják, hogy a Nyugat-Dunántúl legnagyobb –  magyar tulajdonú – takarmánykeverő üzeme is itt működik. (Ez az a nagy, vörös torony, amit a Győr felől érkezők mindig láthatnak.) A korszerűsített nagyobb toronyban 30 tonna/óra kapacitással tudnak tápot előállítani szárnyasoknak, sertéseknek és szarvasmarháknak is. Most a kisebb keverő felújítása fejeződik be, ez GMO-mentes takarmányokra specializálódik majd – erre az utóbbi időben jelentősen emelkedett a kereslet. Kuti Gábor polgármester hozzátette, hogy az üzem a környékbeli gazdálkodóknak is előny, hiszen felvásárolhatja tőlük a megtermelt gabonát, és munkahelyet is nyújt a helyi és környékbeli embereknek.

Az üzem a jövőben jelentősen hozzájárulhat a település gazdasági mozgásterének bővítéséhez is, csakúgy, mint a faluban működő gázdepó és a szemüvegkeret-készítő üzem. Ami az idegenforgalmat illeti, az idén elkezdődhet a csatornázás, amely a tervek szerint 2017-ben befejeződik; ezzel teljes kapacitással működhet a gyógyfürdő is – ami nemcsak óriási mérföldkő Szeleste történelmében, hanem jelentősen emeli az idegenforgalmi adóbevételt is. (Úgy tudjuk, az új apartmanházak és szálloda építése is startra kész, minden a mostani csatornázáson múlik.)

A település gazdálkodása kiegyensúlyozott és pozitív, így önerős beruházásokat is terveznek. Egyik ilyen a temetői ravatalozók felújítása.

Mielőbb szeretnék azonban megoldani egy tornaszoba kialakítását, ennek a megépítéséhez ötvenmillió forint kellene – viszont égető szükség lenne rá, hiszen az itt tanuló felső tagozatos diákoknak a mindennapos testnevelés órákhoz nincs optimális helyük. (Emellett a település lakói is használhatnák ezt különböző sporttevékenységekre.)

- Abszolút prioritást élvez azonban az orvosi rendelő bővítése és korszerűsítése, ennek munkálatai már elkezdődtek, legalábbis a kevésbé látványos része – mondta a polgármester, aki éppen szerdán egyeztetett a kivitelezővel és a tervezővel. A szolgálati lakás funkcióját elvesztette, így az is a rendelő részét képezi majd, a bővítéssel pedig  a védőnői szolgálat is kényelmesebbé, korszerűbbé válik. A 140 négyzetméteres épületben egy modern egészségügyi központ jön létre még várhatóan ebben az évben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!