Hírek

2016.10.16. 18:25

Látott már kéregető lórit? - Különleges és ritka díszmadarakat állítottak ki a tenyésztők

Szombathely - Tudta, hogy a tilalom ellenére mégis hogyan kerülhettek pompás madarak Ausztráliából hazánkba? És azt, hogy melyik díszmadár tojása gyógyító hatású?

Elek Szilveszter

A H-19 Díszmadár Tenyésztők Szombathelyi Egyesületének 46. Díszmadár Kiállításán nem csupán különleges, mégis mindenki által ismert madarakat tekinthettek meg a látogatók, mint a kék-sárga ara- vagy a jákópapagáj. Ugyanis az egész hétvégén át tartó programon kiállítottak kevésbé népszerű, de hasonlóan érdekes fajokat is.

Igazi különlegesség a barnahátú aranyveréb, amely a nálunk honos verebek rokona. - Ez a díszmadár Afrika száraz vidékein, főleg Szomáliában és Etiópiában él, így szívós, tehát ideális kezdőmadár - mesélte Virágh Dezső, az egyesület elnöke. - Érdekessége, hogy szövőmadár, ezért tetszetős fészkeket épít - mondta a szakértő.

Rózsás-Szép Veronika gyermekeivel, Botonddal és Emesével Fotó: Unger Tamás

Sokszínű tollazattal büszkélkedhet a hegyi lóri, amely hazájában, Kelet-Ausztráliában igazi turistalátványosság. Ezek a madarak - hasonlóan az Indiában élő majmokhoz - imádnak kunyerálni a turistáktól. Ha arra járunk, jó ha van nálunk mézes kenyér, ugyanis az a kedvencük.

- A színpompás gould amandina Észak-Ausztrália párásabb vidékeinek lakója. A természetben már csak elvétve találkozhatunk vele. Ezeknek a madaraknak körülményes a tartásuk, ugyanis természetes élőhelyük hőmérsékletét és páratartalmát igénylik - fejtette ki az egyesületi elnök.

A kicsik nagy kedvence volt ez a hatalmas arapapagáj Fotó: Unger Tamás

A japán fürjet nem az ékes tollazata miatt tartják. - A tojása a szóbeszéd szerint gyógyító hatású, ezért több étteremben is kínálják - mesélte még az egyesületi elnök.

A rózsakakadu ritka hazánkban, mivel Ausztráliában őshonos, ahonnét 1960 óta nem lehet madarat kihozni, csak csempészés útján. Így az itt látható példány felmenőit a tilalom előtt hozhatták be - hangsúlyozta Virágh Dezső.

Virágh Dezső egyesületi elnök a kalitkák előtt. Három napig várták az érdeklődőket a Kámoni Arborétum és Látogatóközpontba Fotó: Unger Tamás

- A rózsakakadut rengeteg madárfajjal ellentétben nem fenyegeti kipusztulás, szívósságának köszönhetően jól tud alkalmazkodni. - Nem ragaszkodik ahhoz, hogy faodúban költsön, ha a szükség úgy hozza, ás magának egy lyukat, és ott költ - hallottuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!