Hírek

2016.11.23. 18:25

Az országgal együtt véget ér az aszfalt – Elkészül a zsirai elkerülő?

Zsira - Az ausztriai közútkezelő közlése szerint az idén ősszel, jövő tavasszal elkészül a korábban torzóként maradt zsirai elkerülő út locsmándi (Lutzmannsburg) része. Ezzel végre aszfaltos út köti majd össze a két szomszédos települést.

Tersztyánszky Krisztina

Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere megerősítette a hírt, hozzátéve, hivatalos értesítést még ők sem kaptak, csak az osztrák sajtóból szereztek tudomást a tervekről.

- Minket ez annyiban érint, hogy ha ez az út megépül, végre lesz egy hivatalos csatlakozási pontunk, amelyet 3,5 tonna alatti járművekkel használhatunk. Ennek nagyon örülnénk, mert jelenleg az autósok gyakran a Locsmándi utca végén levő kerékpáros átkelőt használják, ami illegális. Ráadásul az új átkelő külterületen lenne, ami talán csökkentené a Locsmándi utca leterheltségét.

Megkérdeztük Dorogi Árpád korábbi polgármestert is a „sehova sem vezető” elkerülő út történetéről.

- A zsirai önkormányzat európai uniós pályázatot adott be, amelybe belevettük a locsmándi és a nikitschi határátkelőhöz vezető út meg-építését és egy volt közút felújítását. A pályázatban partner volt a locsmándi önkormányzat is, azonban ők még az aláírás előtt kiszálltak a projektből. Döntésüket azzal indokolták, hogy nem szeretnék a hozzájárulásukat adni olyan úthoz, amelynek forgalmába nincs beleszólásuk. Inkább önkormányzati utat szerettek volna.

Együttműködő partnerként maradt a fürdővállalat és Nikitsch község. A beruházás zsirai részét 2011-ben átadtuk. Megépült a négy kilométeres út Nikitsch felé, amelynek osztrák oldalon van csatlakozása Sopron irányába, valamint a Zsirát elkerülő egy kilométeres szakasz a locsmándi határig.

Ennek egyelőre csak földúton van folytatása, de úgy látszik, szomszédainknál szemléletváltás történt, és most már ők is szeretnék az aszfaltos utat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!