Hírek

2017.05.03. 16:45

Várják a javaslatokat a szombathelyi rendezési tervhez

Szombathely - Hamarosan megkezdődik a szombathelyi rendezési terv átfogó felülvizsgálata. A városlakók május 31-éig nyújthatnak be javaslatokat a módosításokra. Sütő Gabriella, a városi főépítészi iroda munkatársa tájékoztatta a lakókat a jogszabályi változásokról és arról, hogy ennek milyen következményei vannak helyben.

Vadas Krisztina

EREDETI

2001-ben készült el Szombathely első rendezési terve - tudtuk meg Sütő Gabriellától. Ezt követően az iparterületek fejlesztésére, a különböző területek beépítésére, az új lakóparkok, például a Minerva vagy az Ernuszt Kelemen utcai lakópark kialakítására, mind-mind különálló rendezési terveket alkottak meg. 2006-ban döntött úgy a közgyűlés, hogy egységes, átfogó rendezési tervet készítenek. Így előre láthatóvá vált a város fejlődése, és kialakulhatott az egyes városrészek egységes arculata. 2006 óta évente felülvizsgálják a rendezési tervet, az esetleges módosításokról a közgyűlés dönthet - tájékoztatott Sütő Gabriella.

ÚJ JOGSZABÁLY

Újabb változás négy éve kezdődött: amikor 2013-ban megváltozott az országos településrendezési és építési követelményeket (OTÉK) magában foglaló kormányrendelet, abba új jogszabályok is bekerültek.

Akkor kiderült, hogy az aktuális rendezési terveket onnantól számítva öt évig, 2018. december 31-éig használhatják a települések. Addig kell elvégezni a felülvizsgálatot és megalkotni a jogszabályoknak megfelelő új helyi rendelkezéseket.

Telek Miklós, a polgármesteri kabinet osztályvezetője, Illés Károly alpolgármester, Sütő Gabriella, a főépítészi iroda munkatársa és dr. Puskás Tivadar polgármester beszélt a városrendezést érintő jogszabályi változásokról Fotó: Nagy Jácint

ÉSZREVÉTELEK

Eddig két egyéni kérelem érkezett a főépítészi irodához a rendezési tervvel kapcsolatban. Az egyik a Gagarin utcai szociális intézmény megosztása, ott ugyanis fejlesztések, átalakítások kezdődnek intézményi szinten, vagyis azért van szükség a módosításra, mert úgy vehet részt a fenntartó egy pályázaton. A másik módosítási javaslat egy Szent Imre herceg úti telekkel kapcsolatos. Ezek az észrevételek akár külön módosításként is elbírálhatók, de beilleszthetők az átfogó felülvizsgálatba is. Sütő Gabriella kiemelte: minden beérkezett javaslatot iktatnak és megvizsgálják a lehetőségeket a kérelem teljesítésére. Azonban fontos ki-emelni: ez nem jelenti automatikusan azt, hogy kivitelezhető a kérés, azt, hogy bekerül a város rendezési tervébe.

FOLYAMAT, ARCULAT

Az elfogadási folyamat nagyon hosszú. Előbb a közgyűlésnek kell döntenie a javaslatról, aztán az állami hivataloknak továbbítják, ahol azt vizsgálják meg, hogy megfelel-e a jogszabályi feltételeknek, előírásoknak. Közben egy teljesen új jogintézményt vezettek be a kormányrendelet módosításával: minden városnak kötelezően el kell készítenie az arculati kézikönyvét. Az egyelőre nem tisztázott, hogyan kell pontosan kinéznie ennek a dokumentumnak, de az biztos, hogy nehéz feladatot róttak ezzel az önkormányzatokra. Nem elég ugyanis egyes városrészek arculatát megfogalmazni, a teljes közigazgatási területre érvényes dokumentumot kell készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!