Hírek

2017.06.06. 18:05

Hiába költöttünk el milliókat a parlagfű elleni védekezésre?

KÖRKÉP - Milliókat költöttek a védekezésre, mégsem csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja. A tudomány még nem tart ott, hogy végleg leszámoljunk a gyomnövénnyel.

Budai Dávid

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) múlt hétfőn hozta nyilvánosságra a parlagfű elleni védekezés rendszerének 2013-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Kiderült, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja és a biológiai allergének okozta egészségi kockázat nem csökkent, a pollen országos napi átlagkoncentrációja minden évben többszörösen meghaladta a célértéket.

Ami a legmegdöbbentőbb a jelentésben az az, hogy gyakorlatilag nem mutatható ki összefüggés a parlagfű elleni védekezésre fordított erőfeszítések és a parlagfű pollenkoncentrációjának változása között. Más szóval a védekezésre költött pénz és munka teljesen értelmetlen volt. Persze ennek sokszor az is oka, hogy a parlagfűirtásra szánt pénzt nem a parlagfű elleni védekezés időszakában biztosították, hanem akkor, amikor már késő volt. Sok pénzről van szó, 2013 és 2015 között 886 millió forintot költöttek a parlagfű elleni harcra, bírságokból pedig csaknem 320 millió forint folyt be a három év alatt.

Az elmúlt hat évben 2011-ben és 2016-ban szabták ki a legtöbb bírságot a megyében parlagfű miatt
Grafika: Kelemen Attila

Magyarországon a parlagfű széleskörű elterjedése számos negatív hatással jár. 2013-ban csaknem 2,5 millió ember szenvedett allergiás megbetegedésben, a fő bűnös természetesen a rendkívül erősen allergizáló parlagfűpollen, melynek fő szezonja alig több mint egy hónapon belül, július közepén kezdődik - hívta fel a téma aktualitására a figyelmet Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője. A parlagfű elleni védekezés elsősorban a föld használójának törvényi kötelezettsége, melyet a védekezés rendszerében részt vevő költségvetési szervek ellenőriznek és szankcionálnak.

Nem is akárhogyan: 2016. július 1-jétől, a terület nagyságától és fertőzöttségétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet a büntetés mértéke, ám úgy látszik, hiába minden, mert a parlagfűből nem lett kevesebb. Az ÁSZ jelentéséből kiderül, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal 2013-ban 87 ezer, 2014-ben csaknem 63 ezer, 2015-ben pedig csaknem 72 ezer hektárt ellenőrzött. A vizsgált három év alatt összesen majdnem 653 hektár fertőzött területet derítettek fel.

Bándi Gyula zöldombudsman éppen egy héttel ezelőtt tett nyilatkozatában elmondta, bár hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1-jétől indítható, a védekezést tavasszal, a parlagfű fejlődésének legérzékenyebb szakaszában célszerű elkezdeni. Mivel a parlagfűpollen nyolcvan százaléka külterületről származik, a legfontosabb az lenne, hogy a mezőgazdasági művelés alatt álló földeken megakadályozzák a gyomosodást - áll a közleményben.

Magyarország egész területe fertőzött. A parlagfű magja ott van mindenhol, és mivel a mag negyven évig is képes kicsírázni, sajnos hosszú távon biztosított a növény jelenléte - ezt már Avar Kálmán, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője mondta. A parlagfű által okozott problémát nem lehet felszámolni pár év alatt, hiába kötelezik a telektulajdonosokat az irtásra, amint a feltételek kedvezőek, újra és újra megjelenik a gyomnövény.

A szakember szerint azonban tapasztalható pozitív változás még akkor is, ha ez a pollenkoncentráción egyelőre nem látszik, ugyanis a rengeteg allergiás megbetegedés miatt egyre nagyobb a parlagfűirtás társadalmi elfogadottsága, amelyhez hozzájárul a lakosság széles körű tájékoztatása is. Avar Kálmán elmondta: bár a Vas megyei földek nem tartoznak a legfertőzöttebb területek közé, sokszor azért magas mégis a pollenkoncentráció, mert délről a szél idefújja a polleneket. A szakember úgy véli, ha mindenki - gazdálkodók és magánemberek egy-aránt - a továbbiakban is rendben tartja a területét, jobban érzékelhető lesz a javulás, ott azonban még nem tart a tudomány, hogy a rendkívül allergén növényt örökre kiirtsuk - fogalmazott.

Egy felmérés szerint az allergiásoknak jó ha a tíz százaléka tünetmentes, túlnyomó többségüknek vannak tüneteik, amelyekre gyógyszert kell szedniük. Szerencsére vagy egy fél tucat növény virágzásán túlvagyunk már, de sajnos a java még hátra van. A parlagfű-allergiásoknak minden bizonnyal idén sem lesz könnyebb, de nekik még van idejük, akik azonban a gombákra, a csalánfélékre, a fenyőfélékre vagy a pázsitfűfélékre érzékenyek, azok valószínűleg most is szenvednek, mivel az Országos Környezet-egészségügyi Intézet adatai alapján Szombathelyen az említett allergének pollenkoncentrációja az első kettő allergén esetében közepes, míg az utóbbi kettő esetében magas értéket mutat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!