Hírek

2017.07.06. 17:55

Palackból vagy csapból? - Ásványi anyagokban rendkívül gazdag a Vas megyei vezetékes víz

Környezetkímélő és olcsó vagy előre palackozott? Forrásból nyerjük vagy kútból? Ilyen hőségben megsokszorozódik a vízfogyasztásunk, utánanéztünk, hogy ásványvizet vagy csapvizet fogyasszunk-e.

Bakos Ágnes

Forrásból

- Négy-öt méter mély a kút, az alján több erős sugárban jön be a víz - mutatta Bánó Zoltán, Kiszsidány polgármestere a falu természetes ásványvizét. - Nincs mezőgazdálkodás, nincsen vegyszerezés, így semmi sem ronthat vagy vehet el a minőségéből. A víz maga lúgos kémhatású, amely nagyban segít bizonyos gyomorproblémák úgy, mint az elsavasodás és a reflux elkerülésében. Természetgyógyászok is ajánlják betegeiknek - mutatta be a forrásvizet.

Ahhoz, hogy természetes ásványvíznek nevezhessék, szigorú követelményeknek kell megfelelnie a víznek. Például fontos, hogy az összetétele ismert és állandó legyen. Néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni és a szén-dioxid kivételével más idegen anyag nem kerülhet bele.

A Magyarországon készülő ásványvizek kalciumban, magnéziumban gazdagok. E-zek kellenek az idegrendszerünknek, a csontoknak, vagyis kétségkívül egészségesek.

Csapból

- A mélyfúrású kutakból származó, magas ásványi-anyag-tartalmú Vas megyei ivóvíz az egyik legjobb minőségű víz Magyarországon
- kezdte Imre Mária, a Vasivíz Zrt. laborvezetője. A cég laboratóriumában folyamatosan vizsgálják a vízminőséget, és az ÁNTSZ is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez. A vízellátó rendszerek között vannak lágy, közepesen kemény és kemény vizűek, vagyis ásványianyag-tartalmuk változó, de megegyeznek abban, hogy a fogyasztók számára korlátozás nélkül iható a szolgáltatott víz.

Hormon?

A csapvíz helyett az ásványvízre szavazók legfőbb érve, hogy a vizelettel együtt gyógyszermaradványok, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok és hormonok is távoznak a szervezetből - aztán a csatornarendszeren keresztül mindez bekerül a természetes vizekbe, vagyis az ivóvízbe is. Így pedig a csapvíz is felelős lehet a hormonháztartásbeli változásokért.

- Mind a nemzetközi, mind pedig a hazai kutatási eredmények azt igazolják, hogy a csapvíz kimutatható mennyiségű hormonmaradványt nem tartalmaz - szögezte le Tóthné Babós Éva, a Vasivíz laborasszisztense. Nemzetközi tapasztalatok támasztják alá, hogy a védett rétegvizekben kizárható a hormonmaradványok előfordulása. Kockázatot csak a nagy szennyvízterhelésnek kitett felszíni vizekből nyert ivóvíz jelenthet.

Cső, palack

A szombathelyi laborban több szakember is azt mondta, nem szívesen vásárol ásványvizet: a csomagolás miatt. Mert ki tudja, hogy mikor palackozták, milyen flakonban árulják.

Az sem mindegy, hogy a palackozott vizet hogyan és mennyi ideig tárolja a fogyasztó. A vezetékes víznél is fontos, hogy hogyan jut el a pohárba. Például milyen minőségű elemeket építünk be saját házunkba, lakásunkba és hogyan tartjuk karban a belső vízhálózatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!