Hírek

2011.07.04. 15:40

2027-ben sem lesz autópályája Vas megyének

A kormány elfogadta a magyar gyorsforgalmi- és főúthálózat hosszútávú fejlesztési programját és nagytávú tervét. A program szerint 2027-ben sem lesz autópályája Vas megyének.

Erős D. Zoltán

A Magyar Közlöny 72. számában olvasható kormányhatározat nem sok meglepetéssel szolgált azok számára, akik résztvettek márciusban  megtartott gazdasági fórumon, amelynek központi témája a közlekedés volt.  

Itt Ajtay Szilárd, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Helyettes Államtitkárság szakmai főtanácsosa ismertette a szaktárca álláspontját a vasi fejlesztésekről. 

A kormányhatározatban ezek köszönnek vissza, annak ellenére, hogy a vasi társadalmi és szakmai szervezetek, önkormányzatok módosító javaslatokat fogalmaztak meg.

A kormányhatározat 2027-ig négy programciklusba sorolja a feladatokat. Az első ütem 2011-től 2016-ig tart. Ebben az időszakban valósulhat meg Szombathely és Csorna, illetve Csorna és Győr között a 2x2 sávos autóút. Ugyanennek az időszaknak a feladatai között szerepel az M8-as megépítése Körmend keleti része és az országhatár között, csakúgy a 86-oson a nádasdi és a zalalövői elkerülő, valamint a szombathelyi elkerülő út keleti szakaszának 2x2 sávra bővítése.

A tervek szerint 2017 és 2020 között épül meg  Körmend keleti része és Rábahidvég és Körmend között az M8-as. Ugyanerre az időszakra van ütemezve az M9 Táplánszentkereszt és Rábahidvég, valamint Rábahidvég és Vasvár közti  szakaszának a kivitelezése. Ekkor épülhet meg az M9 Vasvártól Zalaegerszegig is.
 
Az M9-es Nemesbőd és Táplánszentkereszt közötti szakaszának a megvalósítása a 2021-től 2024-ig terjedő időszak feladata lesz, csakúgy Szombathely és Kőszeg között a 87-es számú főút korszerűsítése. Ez részben új nyomvonalon vezet  majd, s Gyöngyösfalu és Szombathely között 2x2 sávos lesz. 

A legutolsó, 2027-ig terjedő időszakba került a 8-as út, 2x2 sávos kiemelt főútként való megépítése Vasvár és Ajka között. 

A kormányhatározat szerint a program egyes ütemei fejlesztéseinek előkészítését és megvalósítását a meghatározott műszaki jellemző figyelembevételével, az előkészítettség, valamint a finanszírozási feltételek függvényében kell végrehajtani. A kormányhatározat ezekre forrásokat nem határoz meg.  

M9-es Soprontól Nemesbődön át az Alföldig

A kormány által meghatározott program szerint az M9-s Nemesbődtől indulva, Vasvár, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kaposvár térségét érintve 2027-ig eljutna Szekszárdon át az Alföldre.

Az M9 autóút Sopron és Nemesbőd közötti szakaszából a negyedik programciklus végére várhatóan Lövőig készül majd el a 2x1 sávos út.

A 86-os számú út Szombathely és Körmend közötti szakaszának a fejlesztése nem szerepel kormány által elfogadott programban. Az ezen keresztül jelenleg bonyolódó tranzitforgalom átvételére az M9, illetve az M8 autóút lesz hivatott. Körmendtől délre pedig a 86-os főúton települési elkerülő utakat építenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!