Hírek

2017.07.08. 08:45

24 óra után már távozhat baba és mama? - Ez történt a héten

Izgalmas témákat dolgoztunk fel a héten: részleteztük, mit tartalmaz az a rendeletmódosítási tervezet, amely szerint a szülés után 24 órával már hazamehet a kismama és gyermeke. Beszélgettünk vendéglátósokkal is, akiket most új szabályozás kötelez a bankkártya és leolvasó használatára.

VN-összeállítás

Komplikációmentes terhesség és spontán szülés esetén anya és gyermeke már 24 óra után elhagyhatnák a kórházat - június középen került nyilvánosságra az a rendeletmódosítás-tervezet, amely ezt szabályozza. A hazabocsátás feltételeit hosszan részletezi a tervezet: az ambuláns szülés kizárólag komplikációmentes terhességet követő természetes szülés után, az anya kérésére történhet meg, ha az újszülött legalább 2499 grammal, jó állapotban és a 37-41. hét között jött világra, és csak abban az esetben alkalmazható, ha azt minden érintett egészségügyi állapota indokolja. A tervezetnek, mely megszüntetni hivatott a kórház anyagi ellenérdekeltségét az egészséges anyák és babák korábbi hazaengedésével szemben, harcos támogatói és ellenzői is vannak.

Dr. Koppány Csaba, a Markusovszky kórház szülészet-nőgyógyászatának vezetője ultrahanggal vizsgálja Varga Nórát Fotó: Nagy Jácint

A répceszentgyörgyiek nem örülnek. Azt hitték a helyiek, hogy csak pletyka, de a hír igaz: elviszik a gőzmozdonyukat a kastélyparkból. Esküvői fotózások helyszíne a kastélypark és a muzeális gőzmozdony, hiszen nagyon szép darab, bár az állagmegóvás ráfért volna az elmúlt években. Költött volna rá az önkormányzat, de gyakorlatilag soha nem volt hozzá köze. Az épület és a terület most magántulajdon, a kiállított mozdony viszont a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítványé, amely pedig nemrég bérbe adta. A bérlő hamarosan elszállíttatja Budapestre, ahol felújítás után kiállítják a mozdonyt.

Kovácsné Kelemen Gertrúd, Répceszentgyörgy alpolgármestere mutatta meg a mozdonyt és a kocsit a kastélykertben Fotó: Unger Tamás

Nagyon sajnálják a helyiek, hiszen a szívükhöz nőtt a szerelvény, a mozdony és a kocsi, azután is, hogy bezárt az épületben működött vas-utas nevelőotthon. Hogy mikor és pontosan hogyan szállítják el a járművet, azt még nem tudják

Újabb szabályozás nehezíti a vendéglátósok életét: a friss változásnak köszönhetően a vendéglősök csak kártyával fizethetnek a jövedéki termékekért. Sokaknak azonban nincsen bankkártyájuk, van, ahol pedig térerő nincs, költségek azonban minden esetben felmerülnek. Ezzel vidéki vendéglősök, falusi kocsmárosok kerültek nehéz helyzetbe azzal, hogy múlt hét szombat óta az italnagykereskedéseknél tilos készpénzzel fizetni a jövedéki termékekért, így a szeszes italokért is.

Völler László, a Vasi Vendéglősök Klubjának elnöke kissé eltúlzottnak érzi a szabályozást, hiszen, mint elmondta, a számlára történő vásárlásnak eddig is volt nyoma Fotó: Unger Tamás

A nyilvánvalóan a gazdaság fehérítését célzó jogszabályváltozás lényege, hogy a kocsmák és éttermek a jövőben kizárólag bankkártyával vagy átutalással fizethetnek az alkoholos italokért. Készpénzzel csak adóraktárakból vagy kisüzemi bortermelőtől vásárolhatnak - maximum 200 ezer forint értékben szerezhetnek be árut.

A hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra - lúgos, szinte gyógyhatású forrásvíz oltja a kiszsidányiak szomját, de nem mindenki ilyen szerencsés a hőségben. Legalább négy liter vizet kell fogyasztani naponta, ezt javasolják az egészségügyi szakemberek. De milyen vizet kell, érdemes inni? Ásványvizet? A magyarországi forrásokból származó vizek biztosan egészségesek, kalciumban és magnéziumban gazdagok. Vagy inkább csapvizet fogyasszunk? Egyes ellenjavallatok szerint a belekerült hormonok miatt nem szabad csapvizet inni - miközben az ország több más területén irigykednek a Vas megyei víz minőségére. Az sem mindegy, hogy milyen palackból vagy milyen csöveken keresztül jut a víz a pohárba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!