Hírek

2016.02.22. 09:44

24 órás hivatás a vasi ápolóké - mégis ők adtak ajándékot Vasvárnak

A Nagy Gáspár Művelődési Központ volt a színhelye a Magyar Ápolók Napja vasi rendezvényének február 19-én. A programot a Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezete rendezte. A jeles napon a vasvári önkormányzat, a Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás, valamint vasvári vállalkozók, magánemberek adományából a város egy defibrillátort kapott.

Pogács Mónika

A Magyar Ápolók Napját 2014-ben fogadta el közjogilag is az Országgyűlés. A jeles napot minden évben február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján tartják. Kossuth Lajos legkisebb húga 1849-től, az Országos Főápolói Hivatal megalakításától állt a tábori kórházak élén. A szakma ezért választotta őt történelmi példaképül.

A rendezvényt köszöntők sorát Wágner Vilmosné kezdte. A Magyar Ápolási Egyesület Vas megyei szervezetének elnöke beszédében a Teréz anyai jelmondatra utalt, amely szerint az ápolók a mai világ nehézségeiben egyet tehetnek és tesznek: a kis dolgokat nagy szeretettel oldják meg.

Röviden beszélt arról, hogy Vasban az ápolók már 1989-ben létrehozták az érdekeiket képviselő önkéntes egyesületüket. Később csatlakoztak az országos szervezethez.

– Az ápolói hivatás nemes szolgálat. Egy másik emberről való gondoskodás, az ő helyzetének átélése. Ez adja a hivatás örömét és nem ritkán bánatát is. Ezt a munkát nem lehet munkaidő közé szorítani. Ez 24 órás hivatás – mondta Wágner Vilmosné, majd arról beszélt: a helyzetüket nehezíti, hogy a társadalmi változások a szakmájukat is érintik.

Az egészségügyi, a szociális szükséglet állandóan változik, bővül, amihez felkészültnek kell lenniük és alkalmazkodniuk kell.

– Kevesebb az egészségügyi dolgozó, ugyanakkor sok, egyre növekvő a gondozási, ápolási feladat. A költségvetési keret pedig szűkös – sorolta a problémákat a vasi vezető, aki végül köszönetet mondott az egyesület vasi szervezetét támogató civileknek, vállalkozóknak, kórháznak. Bejelentette, hogy a kapott adományokból egy defibrillátort ajándékoznak Vasvárnak abban a reményben, hogy a lakóknak ritkán lesz erre szüksége. Ám ha kell, életet menthet a városban.

Ezt követően Marselinus Ghie vasvári plébános  emlékezett meg az elhunyt ápolókról, ápolónőkről, munkatársakról, orvosokról, majd imát mondott értük.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő folytatta a köszöntők sorát. A politikus a 199 évvel ezelőtt született Kossuth Zsuzsannára emlékezett történelmi tablóban. Azzal folytatta:  egyre nagyobb szükség van ma az ápolókra.  A társadalom idősödik. Növekszik azok száma, akiknek szüksége lesz az ellátásra. Ezt  tetézi a környezetszennyezés és a globális felmelegedés okozta ártalmak miatt a betegek számának növekedése.

– Nagyot kell hajolnunk az ápolói szakma előtt. Nem csak a gyógyítás szerves részei ők.   A boldogsághoz van szükség rájuk. Főként ha egy német filozófus megállapítását komolyan vesszük, aki szerint a boldogság kilenctized része az egészségen nyugszik – idézte az államtitkár, majd hozzátette: – A társadalomnak élnie kell az ápolók elkötelezettségével. De nem élhetünk vele vissza, sem betegként, sem döntéshozóként. Államtitkárként, országgyűlési képviselőként azon leszek, hogy a köz ilyenfajta szolgáinak bérét, munkakörülményeinek javításáért tegyek.

Az Ápolók Napját köszöntők közt Tóth Balázs, Vasvár polgármestere is szót kapott. Arról beszélt: hihetetlen technikai fejlődés jellemzi az egészségügyet. Az önkormányzat is rendszeresen vásárol a gyógyítást szolgáló modern gépeket, eszközöket.

– Az egészségügy minősége mégsem a gépek, eszközök meglétén múlik, hanem az önökön. Ha elesetté, beteggé válunk, akkor tűnik fel, értékelődik fel leginkább az önök lelkiismereten, szereteten, szakszerűségen alapuló, nélkülözhetetlen munkája, amit az önkormányzat nevében is megköszönök – mondta a városvezető.

Dr. Wächter Walter járási tiszti főorvos orvosszakmai életútja minden állomásán megtapasztalta az ápolói szakma helyi értékét. Műtőssegédként meglátta, hogy csak az egészségügyi dolgozók összehangolt, áldozatos munkája vezethet sikerhez.  Később az orvosi egyetem hallgatójaként a nyári gyakorlatokon tanulta meg, hogy a kórház jó hírét  minden műszerezettségnél jobban befolyásolja az: kik dolgoznak ott,  hogy bánnak a betegekkel,  mennyire kedvesek, segítőkészek. Ebben meghatározó szerep jut az ápolóknak.  A tisztifőorvos a szakdolgozók, ápolók nélkülözhetetlenségét a háziorvosi praxisok működtetésében is kiemelte.

– Nagyon köszönöm az áldozatvállalásukat és kérem, nagyon kérem, hogy maradjanak támaszai továbbra is a magyar egészségügyi rendszernek és a betegeknek! – zárta beszédét a drámai mondattal dr. Wächter Walter.

A köszöntők sorát Boros Károlyné,  a Magyar Ápolási Egyesület régiófelelőse zárta. Arra kérte a jelenlévőket: segítsenek abban, hogy a szakma presztízse méltó helyre kerüljön.

Az előadások után tudományos szekcióülés kezdődött: A hypertónia és a diabetes betegségek gyógyítása, gondozása, ápolása volt a téma. A rendezvény szakmai részét kulturális műsor követte. Este jótékonysági bállal zárult a Magyar Ápolók Napjának vasi rendezvénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!